Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Matsvinn - maten som slängs i onödan

Varje år slänger vi i Håbo cirka 100 kilo ätbar mat, mycket av detta är ätbar mat som slängs i onödan. Cirka 40 kilo sorteras och slängs i de bruna kärlen, cirka 35 slängs fel i de gröna kärlen och cirka 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken.

Ett hushåll kan spara minst 3000 - 6 000 kr per år på att minska sitt matsvinn. Här nedan får du några tips om hur du undviker att slänga mat i onödan.

Matsvinn

Spontanshoppa eller planera?

  • 2 för 1 är inte alltid billigare. Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Köper du storpack så dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Kallt ska det vara

  • Förvara maten rätt. Bra kylskåpstemperatur är + 4 - 5 °C. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till.
  • Gråt inte över spilld mjölk. Frys in mjölk, grädde, ost, pålägg och andra matrester som börjar bli gammal.
  • Bra frystemperatur är -18 °C.

Bäst före eller sista förbruknings dag?

  • Märkning "bäst före-datum" är inte detsamma som märkning "sista förbrukningsdag". Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passerats exempelvis ägg, mjöl, salt med mera.
  • Titta, lukta och smaka först innan du slänger mat.
  • Fynda i matbutiken. Köp mat med kort datum som du vet kommer att gå åt snart så gör du även en insats för miljön. 

Rätter med rester

Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus som kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt.

  • En mustig soppa är de oönskade och vissna grönsakernas räddning.
  • Fruksallad eller smoothie kan göras på fläckiga skrumpna frukter.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Tapas på rester är ett bra sätt att använda upp mindre mängd mat som blivit över.
  • Omelett är lätt att göra på rester som potatis, pasta, överblivet kött, smörgåsmat och vissna grönsaker.
  • Risotto, wok och pyttipanna kan göras på det mesta. Hitta roliga recept på sidan "Släng inte maten".
Matsvinn i påse

Biogas är bra, minskat matsvinn är ännu bättre!

Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfallet än att använda matavfallet för biogasproduktion. Matproduktionens klimatutsläpp är mycket större än vinsten av att ta hand om maten i efterhand. Håbo kommun arbetar med att minska matsvinnet med 20 kilo per person till år 2025.

Tack för att du minskar på matsvinnet!

Tips! Gillar du att äta på restaurang men orkar inte äta upp allt?
Fråga efter en matlåda och ta hem maten du betalat för på så sätt har du lunch till dagen efter.

Sidansvarig: kommun@habo.se

2017-05-10

Klicka för support
Stäng supportfönster