Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Frågor om vad som gäller för katter och hundar

Just nu får vi en del frågor om katter och hundar. Det är tillåtet för katter att röra sig fritt men ägaren har alltid ett ansvar. Hundar ska vara under extra stor uppsikt när de rör sig i naturen mellan den 1 mars och 20 augusti.

Enligt Håbo kommuns lokala ordningsföreskrifter ska en katt när den inte hålls kopplad ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer. Katter får även vara ID-märkta på annat sätt så att det möjliggör kontakt med ägaren. Föreskrifterna är tillämpliga på alla platser inom kommunen som är offentlig plats enligt 1 kap. 2 § första stycket 1- 4 ordningslagen om inte annat anges.

Det är tillåtet för en katt att röra sig fritt i utomhusmiljön. Om du känner dig störd finns olika tips och råd, det går även att låna kattskrämma av kommunen. Det finns ett kösystem för kattskrämmorna som lånas ut en månad i taget. Det är gratis att låna men tas ut en avgift på 800 kr om kattskrämman försvinner eller förstörs.

Läs fler tips rörande katter >>

Hundar ska vara under uppsikt av sin ägare

Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel.

Läs mer om våra lokala bestämmelser >>

Sidansvarig: kommun@habo.se

2016-04-01

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster