Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Maria Heldesjö och Susanne Lidö arbetar med e-handel i Håbo kommun.

Pris till Håbo kommun för arbete med e-handel

Den 18 maj utmärkte sig Håbo kommun för sitt arbete med e-handel där kommunen fick ta emot utmärkelsen för den största ökningen av matchade e-fakturor under 2015. Det uppmärksammades på en träff för alla användare i Sverige som använder e-handelssystemet Visma proceedo.

Under 2015 har Håbo kommun genomfört ett stort arbete där upphandlingsenheten tillsammans med ekonomienheten har arbetat med att ansluta fler leverantörer i kommunens e-handelssystem. Det innebär att det finns fler leverantörer som kan matcha efterfrågan som kommunens olika verksamheter har.

Man har även kopplat automatisk fakturahantering för fler leverantörer och deras återkommande fakturor. Detta innebär att fakturan granskas, och attesteras automatiskt. Det innebär administrativ kostnadsbesparing för kommunen. Under 2015 har upphandlingsenheten och ekonomienheten bland annat skapat funktionen gemensam varukorg för att underlätta beställningarna för kommunens verksamheter.

Dessutom har det genomförts stora utbildningsinsatser vid flera tillfällen för att personal inom kommunen ska få större kunskap om e-handel och inköp i kommunen.

- Det är mycket glädjande att allt arbete med e-handel och e-fakturering har gett resultat. E-fakturor innebär stora besparingar för kommunen och miljön. Av kommunens samtliga fakturor var 65 procent e-fakturor vid årsskiftet och e-fakturorna fortsätter att öka. Under årets första kvartal var antalet e-fakturor uppe i 72 procent. E-handeln har också utvecklats positivt där antalet anslutna leverantörer har ökat, sortimentet har breddats och det har blivit lättare att hitta i systemet. Vi ser att fler beställare ute i verksamheten har uppmärksammat e-handelns fördelar. Att allt fler handlar via e-handel säkerställer att kommunen upphandlar rätt varor till rätt pris och till minsta möjliga administration. Leverantörena kan också vara säkra på att få sina fakturor betalda, säger Gudrun Lind upphandlingschef i Håbo kommun.

Maria Heldesjö och Susanne Lidö arbetar med e-handeln i kommunen. De är stolta och glada över utmärkelsen.

- Det är tack vare att våra beställare använder Proceedo för sina inköp i kombination med våra insatser, som Håbo kommun har uppmärksammats. Detta tycker vi är jätteroligt, säger dem.

Kort fakta om E-handel

Håbo kommun gör inköp, beställningar och tar emot fakturor elektroniskt. Det innebär att de företag och leverantörer som har ramavtal med kommunen ska ha möjlighet att ta emot en elektronisk order och skicka elektroniska fakturor.

Ett enkelt sätt är en anslutning där order skickas med e-postmeddelanden och kostnadsfri tillgång till en webbportal, där leverantören kan skapa en elektronisk faktura. Detta sätt tillhandahålls av kommunen och gör därmed att leverantören inte behöver investerar i något system.

Klicka här för att läsa mer om e-handel i Håbo kommun

Klicka här för att läsa om nyheten på Visma hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2016-05-30