Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Finsk rödbjörk har planterats för att fira Finland 100 år som självständigt land!

I år fyller Finland 100 år som självständigt land. Detta firade vi i Håbo kommun den 16 maj genom att plantera en rödbjörk invid Dalvägen. När idén presenterades för kommunens finska samrådsgrupp tidigare i år var entusiasmen stor.

Närmare 19 procent av våra kommuninvånare har finsk bakgrund. När frågan väcktes om hur Håbo kommun skulle kunna uppmärksamma Finland som 100-årsjubilerare som självständig nation i år kom idén om den finska rödbjörken upp.

– Rödbjörken är en mutation med blad som inledningsvis är gröna vid
      lövsprickningen men som byter färg till blodröda blad, berättar gatu-
      och parkchef Ulla Lindroth Andersson.

När idén presenterades för den finska samrådsgruppen tidigare i år var entusiasmen stor.

– Sverigefinnarna i gruppen ser fram emot det finska inslaget i Håbos gatubild,
      berättar Risto Hurskainen, verksamhetsutvecklare för den finska verksamheten i
      Håbokommun.

I sitt invigningstal den 16 maj lyfte kommunalrådet Carina Lund de många sverigefinnarna i Håbo kommun.

– Några av våra 3600 sverigefinnar i Håbo har nått en aktningsvärd ålder på 80
      år eller mer, sade Carina Lund. De har ett långt arbetsliv bakom sig. De har
      bidragit till att bygga det svenska välfärdssamhället, med sina händer, med sin
      kompetens och sitt engagemang.

Hon underströk även den yngre generationens – och särskilt småbarnsföräldrarnas – utmaningar inför framtiden.

– Det finns också spädbarn bland våra 3600 sverigefinska invånare i
     Håbo, konstaterade Carina Lund. Mitt under vardagsbestyren, blöjbyten och
     vaggsånger, ska barnets föräldrar nu bestämma sig för: ska vi lära vårt barn
     finska språket också, förutom svenska? Det är ett självständigt, noga övervägt
     beslut som föräldrarna har att fatta.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-05-23