Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Eldningsförbud i Uppsala län

På grund av den höga brandrisken i skog och mark har Länsstyrelsen i Uppsala län beslutat om generellt eldningsförbud från och med fredag 14 juli kl 15:00. Eldningsförbudet gäller tills vidare.

Vad betyder egentligen eldningsförbud?

Eldningsförbud innebär att du inte får använda öppen låga utomhus. Grillning fritt i naturen är inte heller tillåten.

Grillning är när eldningsförbudet råder endast tillåtet i för ändamålet framtagna grillar eller särskilt iordningsställda grillplatser. Grillplatserna är ofta byggda i betong och sten för att minimera risken att elden sprider sig och blir en brand.

Om du är rökare är det viktigt att du inte slänger fimpar hur som helst. Tänk också på att inte slänga ut glödande cigarretter från bilar eller tåg eftersom de kan antända torrt gräs i väggren eller banvall.

Varningsläget i Sverige

För att se varningsläget i hela Sverige, gå in på: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningarlänk till annan webbplats.

Eldningsförbud inom samlad bebyggelse 1/4-30/9

Att elda utomhus under perioden 1/4 till 30/9 inom samlad bebyggelse är förbjudet enligt kommunens lokala föreskrifter för att skydda hälsan och miljön. Du kan läsa mer om kommunens regler för eldning här.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-07-17