Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Granskning av kommunernas webbplatser 2014

SKL (Sveriges kommuner och landsting) har jämfört informationen på samtliga kommuners webbplatser. Håbo kommun hamnade på 20 i topp listan för de bästa kommunerna med vår sökfunktion samt inom området ”Bygga och bo”.

Resultatet för områdena ”Handikappomsorg”, ”Individ och familj” samt ”Förskola” hamnade under rikssnittet. För övriga områden hamnade Håbo kommun på rikssnittet eller över.

2014 års jämförelser

Område

Håbo

Riket

Öppenhet & påverkan7170
Förskola7881
Grundskola8181
Gymnasieskola8173
Äldreomsorg9685
Individ- och familj7785
Handikappomsorg5463
Bygga & Bo9684
Gator/vägar m.m.8484
Tillstånd, näringsliv m.m.10095
Ideell sektor, kultur & fritid8179
Sökfunktion7255

Ändringar 2014

I år har två större förändringar gjorts. Till en början har sökfunktionen fått över 25 nya frågor. Detta då sökfunktionen blir allt viktigare på webbplatserna. Man söker i allt mindre utsträckning informationen via webbstrukturen utan går direkt till sökfunktionen.

Utöver detta har SKL lagt till en undersökning av kommunernas webbsidor utifrån en företagares perspektiv. Den här undersökningen bygger på samma tanke men har ett mindre antal frågor, 17 stycken, uppdelade på områdena övergripande, kontaktuppgifter, blanketter/ansökan och mark/lokal/upphandling (se bifogat).

Hur har det gått till?

Undersökningen har genomförts av ett par datavana studenter under tiden juni till september månad. Varje fråga har getts två minuter för att finna ett svar. Om svar inte hittats har det noterats som att svaret inte finns.

Varje fråga och svar presenteras separat med hjälp av färger där grön färg betyder att svaret på frågan finns. Gul färg om det delvis finns och röd om svaret saknas. Varje områdes svar summeras utifrån att grönt ger tre poäng och gult ett poäng. Rött ger ingen poäng. Därefter ges en procentuell andel svar på frågorna inom respektive verksamhetsområde.

0 av 4 gillar detta

Sidansvarig: Karin Bärudde