Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Bra att ha hemma för att klara en kris

Om en kris inträffar är det bra att ha tänkt på vissa saker i förväg. Visste du att en vuxens dagsbehov av vatten är cirka 2-3 liter? Har du funderat på vilken mat som är energirik samtidigt som den kan förvaras i rumstemperatur under lång tid? Eller hur du laddar din mobiltelefon om du varken har el eller extrabatterier?

Här nedan finns en enkel men viktig checklista över vad som är bra att ha hemma. Har du allt på checklistan?

• Fotogenlampa och bränsel, till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonixidförgiftning eller skapa irritation i luftvägar.
  • Alternativ värmekälla som ej dris av el, till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ha god ventilation för att ej orsaka kolmonixidförgiftning eller skapa irriation i luftvägar.
  • Sovsäck, filtar och varma kläder.
  • Tändstickor.
  • Stearin- och värmeljus.
  • Ficklampa med extra batterier.
  • Dunkar att förvara vatten i. Använd kärl avsedda för förvaring av livsmedel.
  • Husapotek med det viktigaste för dig och din familj.
  • Radio som drivs av batterier, vev (dynamo), solceller eller ti.llgång till bilradio.
  • Extra batteripack (powerbank) eller vevladdare (dynamo) till mobiltelefon.
  • Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar.
  • Campingkök och bränsle, exempelvis T-röd för spritkök. Tänk på ökad brandrisk i samband med öppen låga. Använd ej spritkök under köksfläkten.
  • Mat som klarar förvaring i rumstemperatur utan kylskåp och frys. (Ris, pasta, bulgur, nötter och choklad).
  • Kontanter.
  • Papperslista med nummer till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården.

Checklistan finns också bifogad på den här länkenPDF. Du kan läsa mer på www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-07-12