Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Test av signalen Viktigt Meddelande till Allmänheten

VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser. Varningssystemet innefattar information i radio och TV, samt i vissa fall utomhusvarningssystemet.

Signalen testas fyra gånger per år, den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, kl. 15.00.

Signalen hörs i 7 sekunder i taget med 14 sekunders tystnad emellan. När testet är över hörs en annan längre signal.

Om du hör signalen vid ett annat tillfälle betyder det att något har hänt där du bor. Det kan vara ett giftigt utsläpp, en stor brand eller något annat som gör att du måste vara försiktig. Då ska du gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på radio eller se på TV, där får du mer information.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-07-12