Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Sverigefinnarnas dag 24 feb / Ruotsinsuomalaisten päivä 24.2.

Ett tiotal sverigefinnar från Håbo slöt upp på morgonen för att vara med när sverigefinska flaggan hissades av kommunalrådet Carina Lund och Bålsta Finska Förenings ordförande Ulf Lundgren.

Sverigefinska flaggan hissas / Ruotsinsuomalaisten lippu nostetaan salkoon

Sverigefinnarnas dag firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari.

Dagen började firas 2011 och från och med 2013 finns den som en officiell dag i den svenska almanackan. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Restaurang Pomona serverade Karelsk gryta dagen till ära och det var många matgäster som lät maten väl smaka.

Håbo kommun placerar sig på trettonde plats i riket sett till sverigefinnarnas andel, 18,6 procent, av kommunbefolkningen.

Kymmenkunta ruotsinsuomalaista oli paikan päällä aamulla seuratakseen kun ruotsinsuomalaisten lippu nousi salkoon kunnanneuvos Carina Lundin ja Bålstan Suomalaisen Seuran puheenjohtajan Ulf Lundgrenin yhteisvoimin.

Ruotsinsuomalaisten päivää juhlitaan kansantieteilijä Carl Axel Gottlundin syntymäpäivänä 24. helmikuuta.

Päivää alettiin juhlia vuonna 2011 ja vuodesta 2013 lähtien päivä sisältyy ruotsalaiseen almanakkaan virallisena päivänä. Ruotsinsuomalaiset ovat Ruotsin suurin kansallinen vähemmistö ja päivän tarkoituksena on tuoda esille ruotsinsuomalaisen vähemmistön historiaa, kieltä ja kulttuuria oleellisena osana ruotsalaista kulttuuriperintöä.

Ravintola Pomona tarjosi Karjalanpaistia päivän kunniaksi ja monelle ruokavieraalle ateria näytti maistuvan.

Håbon kunta sijoittuu kolmannelletoista sijalle Ruotsin kunnista, katsottuna ruotsinsuomalaisten osuuteen, 18,6 prosenttia, kunnanväestöstä.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-06-13