Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Aila Mattila & Heidi Kaarto

Tangomarkkinoiden finalisti viihdytti Solängenissä / Finalist i tangotävling underhöll på Solängen

(scrolla ner för svensk översättning)

Heidi Kaarto alko esiintyä joskus 1990-luvun puolivälissä.

– Innostuin kiertämään Suomessa eri iskelmäkilpailuissa. Vuonna 1997 olin Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalissa. Se poiki sen verran töitä ettei pariin vuoteen tarvinnut muuta tehdä kuin laulaa, hän kertoo.

Noin kymmenen vuoden ajan Heidi yritti pitää musiikkia “kannen alla”. Elämäntilanteiden muuttuessa ja lasten kasvaessa artistille ilmaantui kuitenkin uusia mahdollisuuksia.

– Kansi on poissa ja sieltä pulppuaa kahta kauheammin, joten pääsee taas jälleen tekemään musiikkia. Miksi ihminen sitten lähtee esiintymään – lieneekö jokin ”luonnevika”, Heidi tuumii naurahtaen.

Keikkailunsa alkuajoilta Heidillä muistuu mieleen esiintyminen, jolle kertyi noloja kom-melluksia kerrakseen.

– Minulla ei ollut silloin omaa orkesteria. Orkesteri järjestettiin aina paikan päältä. Olin lähettänyt nuotit bändille. Sovittiin, että muusikot harjoittelevat kappaleet valmiiksi. Bändi saapuu paikan päälle ja toteaa, ettei tässä ole ehditty paneutua nuotteihin. Siinä vähän jännityin ja mietin ”mitähän tästä tulee”, Heidi muistelee.

Oma moottori vie eteenpäin

– Koko se ilta oli suurin piirtein katastrofia, joka biisi, alusta loppuun, Heidi kertoo. Sain ikään kuin arvailla mistä kohtaa lähtisin laulamaan. ”Oliko tuo välisoitto vai ei?” Tempot olivat aivan hukassa. Joko ne laahusti tai menivät liian nopeasti. Se oli niin järkyttävää koko se keikka. Yritin vain urheasti hoitaa sen oman osani. Mieheni kertoi jälkeenpäin, että hän oli kuullut jonkun yleisössä kuiskanneen ”ossaakohan tuo tyttö laulaa ollen-kaan?” Se oli kyllä sellainen katastrofi-ilta, joka jäi mieleen!

Heidi arvostaa artisteja, jotka tekevät oman musiikkinsa ja jotka eivät ole ”muiden marionetteina” vaan joilla on oma päätösvalta artistiasioissaan.

– Sen kaltaisilla artisteilla on oma moottori, joka vie eteenpäin. ”Mitä laulat, miten pukeudut, miltä sä näytät, mikä sun imago on?” Tykkään Anna Erikssonista. Hän on vah-va laulaja ja tulkitsija. Sonja Lumme ansaitsisi enemmän huomiota ja arvostusta, kuin mitä on saanut. Ehkä hänen musiikkinsa taustalla on hieman sellaista jatsahtavaa, ettei se vetoa niinkään suureen yleisöön kuin joku tanssimusiikki.

Heidi Kaarrolle tämä iltapäivä Solängenissä on ensimmäinen keikka dementiahoito-kodissa.

– Ihan mielenkiinnolla olen täällä! Heidi lausahtaa pirteästi. Toivoisin, että sinä päivänä kun itse istun kohmettuneena vanhainkodissa niin joku viitsisi tulla laulamaan minullekin tuttuja takavuosien tangoja herättäen jotain eloon muistamattomassa mielessäni.

Heidi Kaarto esiintyi Solängenissä 7. huhtikuuta 2016 Aila Mattilan kanssa.

Finalist i tangotävling underhöll på Solängen

Heidi Kaarto började uppträda inför publik i mitten av 1990-talet.

– Jag blev intresserad av att delta i olika schlagertävlingar i Finland. År 1997 var jag med i finalen på Seinäjokis tangomarknad. Det blev så pass många gig efter det att jag inte behövde göra annat än sjunga under ett par års tid, berättar hon.

Under cirka tio års tid försökte Heidi att hålla musicerandet ”under kontroll”. När om-ständigheterna i livet förändrades och barnen blev större dök det upp nya möjligheter för henne.

– Locket har åkt av och det bubblar på som aldrig förr, så jag kan musicera igen. Ja... var-för ger man sig i kast med att uppträda? – det måste vara fråga om någon slags ”karak-tärsfel”, skrattar Heidi.

Hon drar sig till minnes ett gig från den första tiden av sitt turnerande då många nesliga missöden råkade inträffa.

– Jag hade ingen egen orkester då. Det var på enskild ort där man uppträdde som man fick samla ihop musiker. Jag hade skickat noterna till bandet. Vi kom överens om att mu-sikerna skulle öva i förväg. De anlände och de konstaterade att de inte alls hade hunnit sätta sig in i noterna. Jag blev aningen spänd och tänkte ”vad ska det bli av det här”, minns Heidi.

Egna motorn driver framåt

– Hela den kvällen var i stort sett en enda katastrof, varje låt, från början till slut, berättar Heidi. Jag blev tvungen att gissa mig till när jag skulle börja sjunga. ”Var det ett mellanspel eller inte?” Tempot på sångerna var fel. Antingen släpade tempot eller gick det för fort. Hela det uppträdandet var chockerande. Jag försökte att sköta mitt så tappert det gick. Min man berättade efteråt att han hade hört någon i publiken viska ”kan den där tjejen sjunga överhuvudtaget?” Det var en kväll av sådan förödelse att jag inte glömmer den!

Heidi uppskattar artister som komponerar sin egen musik och som inte är ”marionetter i andras händer” utan har ett eget inflytande över sitt artisteri.

– Den sortens artister har en egen motor som driver dem framåt. ”Vad sjunger du, hur klär du dig, hur ser du ut, vilken image har du?” Jag gillar Anna Eriksson. Hon är en stark sångerska och uttolkare. Sonja Lumme förtjänar mer uppmärksamhet och uppskattning än vad hon fått hittills. Det finns kanske något jazzartat i hennes musik som inte tilltalar den stora publiken på samma sätt som dansmusiken gör.

För Heidi Kaarto är denna eftermiddag på Solängen hennes första framträdande på ett demensboende.

– Det är jätteintressant att vara här! säger Heidi och är på hugget. Jag hoppas att någon skulle ta sig tid att komma och sjunga välkända tangolåtar för mig den dag då jag själv sitter stel på ett äldreboende – så att något kan väckas till liv i mitt glömska sinne.

Heidi Kaarto uppträdde på Solängen den 7 april 2016 tillsammans med Aila Mattila.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2016-04-20