Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

4H-tilan eläimet Solängenin hoivakodin pihalla / 4H-gårdens djur på Solängen

Vierailevat eläimet antoivat Solängenin arkeen kultareunuksen

Eilen, torstaina 26. toukokuuta, Solängenin hoivakodissa vierailivat muun muassa 4H-tilan lampaat, karitsat, vuohet, vohlat, kaniinit, kukot ja pikkuporsaat. Vierailu oli osa suomen hallintoalueen toimintaa. Tästä tekstistä on myös ruotsinkielinen versio.

Solängenin asukkaat saivat torstai-iltapäivänä tavata 4H-tilalta saapuneita lampaita, karitsoja, kaniineja, vuohia, kilipukkeja, kukkoja ja porsaita. Vierailu oli osa suomen kielen hallintoalueen rahoittamaa hanketta, johon myös suomenkieliset lapset Gröna dalenin esikoulusta olivat tervetulleita. Risto Hurskainen on suomen kielen hallintoalueen toiminnankehittäjä Håbon kunnassa ja samoin myös eläinvierailun aloitteentekijä.

– Idea on peräisin aiemmin toteutetuista vierailuista 4H-tilalla. Siellä ovat suomalaiset lapsiperheet olleet mukana tutustumassa eläimiin. Vierailut tekivät valtavan vaikutuksen lapsiin, joten alettiin miettimään, pystyisiköhän maalaiseläinten vierailu tekemään yhtä suuren vaikutuksen vanhuksiin, ja tässä sitä nyt ollaan tänään eläinten ympäröiminä, kertoo Risto Hurskainen.

Piristävä ja rauhoittava vaikutus

Solängenin hoivakodissa on suomalaistaustaisia asukkaita. Mahdollisuus puhua äidinkieltään ja samalla viettää aikaa eläinten seurassa voi olla hyvin palkitsevaa puuhaa – arkipäiväisen elämänlaadun kohentamiseen nähden.

– Voi käydä niin, että muistisairaat henkilöt menettävät ruotsin kielen taitonsa dementoituessaan. Olemme iloisia, että suomen kielen hallintoalue halusi kutsua suomenkieliset asukkaat ja toiskielisetkin tähän iltapäivätoimintaan. Eläimillä on usein sekä stimuloiva että rauhoittava vaikutus meidän asukkaisiin, sanoo Emmeli Söderberg, Solängenin hoivakodin yksikköpäällikkö.

Koska iltapäivän sää tarjosi kaatosadetta ja ukkosen jyrinää, monet asukkaat olivat pukeutuneet lämpimästi. Sateenvarjojen ja sadevaatteiden suojaamina he sitten lähtivät pihanurmikolle tutustumaan eläimiin. Iltapäivän tunnusmerkkeinä oli yhteisyys, iloinen nauru ja laulu.

Djurbesök till Solängen satte guldkant på vardagen

Igår, torsdag den 26 maj, fick Solängens omvårdnadsboende besök av bland annat får, lamm, getter, killingar, kaniner, tuppar och griskultingar från en 4H-gård. Besöket är en del av finskt förvaltningsområde. Texten är också skriven på finska.

På torsdagseftermiddagen hade brukare på Solängens omvårdnadsboende möjlighet att träffa får, lamm, kaniner, getter, killingar, tuppar och griskultingar från en 4H-gård. Besöket är en del av projektet finskt förvaltningsområde där även finskspråkiga barn från förskolan Gröna Dalen var inbjudna. Risto Hurskainen är verksamhetsutvecklare för finskt förvaltningsområde i Håbo kommun och är initiativtagare till djurens besök.

– Idén kommer ifrån att tidigare år har finska barnfamiljer fått åka till en 4H-gård och träffa djur. Besöket gjorde jättestort intryck på barnen så min tanke var att ett djurbesök kanske kan göra ett lika stort intryck även hos äldre människor och idag är vi här med djuren, berättar Risto Hurskainen.

En stimulerande och lugnande verkan

På Solängens omvårdnadsboende finns det brukare som har finsk bakgrund. Att kunna prata sitt modersmål och samtidigt få träffa djur kan vara väldigt berikande för livskvalitén och vardagen.

– Då det händer att personer med demenssjukdom återgår till att enbart tala sitt modersmål är vi glada över att finska förvaltningsområdet ville bjuda in de finsktalande och de andra boendena till denna eftermiddag. Djur har ofta en både stimulerande och lugnande verkan på våra boende, säger Emmeli Söderberg, enhetschef på Solängens omvårdnadsboende.

Trots att eftermiddagens väder bjöd på spöregn och även en åskknall var många av brukarna påklädda i varma kläder med paraplyer och regnkappor när de begav sig ut för att hälsa på djuren. En eftermiddag fyllt med gemenskap, glada skratt och sång.

Sidansvarig: Kommunstyrelsen

2017-06-13