Håbo kommun logo

Ingress

Arvid Rönnholm, Bålsta

Arvid, aktiivinen neuvonpidonosanottaja

Uuden maan kieli ei ikinä ollut ongelma Arvidille.

Päinvastoin, suomen kieltä pitää harjoitella.

Aktiivinen Arvid muutti Vasasta Ruotsiin 54 vuotta sitten. Aluksi hän asui Tukholmassa muutaman vuoden ennen muuttoa Bålstaan. Arvid on kaksikielinen ja 50 vuoden jälkeen Ruotsissa hän on saanut harjoitella suomenkieltä viime vuosina, ja hakeutui siksi Suomiseuraan. Hän käy myös suomenkielisissä toiminnoissa joita kunta tarjoaa, esimerkiksi lukupiirissä.

Arvid on aina ollut aktiivinen, hän on treenannut voimanostoa, nyrkkeilyä ja ollut liikunnanjohtajana eri yhteyksissä. Nykyään hän pysyy aktiivisena pelaamalla pöytätennistä kaksi kertaa viikossa, monivuotisen kaveriporukan kanssa. Aktiivisena ihmisenä Arvid on sitä mieltä, että hän saa kaikki tarpeensa täytettyä kunnassa.

Kun hän ei urheile, niin hän ahertaa puutarhassaan.

– Jos villisiat eivät ole riehuneet puutarhassa, niin siellä kasvaa melkein mitä tahansa puutarhassa, Arvid kertoo. Viime kesänä villisiat ottivat melkein kaikki perunat, hän jatkaa.

Hän on melkein omavarainen ympäri vuoden viljelemillään vihanneksilla. Hän viljelee perunoita, palsternakkaa, salaattia, punajuuria, kurkkua, tilliä ja persiljaa muun muassa.

Arvidin mielestä huomaa, että Håbo on suomenkielen hallintoalue. Hän on aktiivinen osanottaja neuvopitokokouksissa. Hänen toteaa että kunnassa järjestetään paljon aktiviteettejä ruotsinsuomalaisille ja hänen mielestä on vahvuus että kunnalla on suomenkielistä henkilökuntaa yhteyskeskuksessa.

– On vahvuus, että heti puhelimessa voi puhua suomea. Siinä meidän kunta pysyy todella ajassa mukana, Arvid toteaa.

Teksti: Jenny Timlin

Arvid, en aktiv samrådsdeltagare

Språket i det nya landet var aldrig ett problem för Arvid.

Tvärtom, det är finskan man får träna på.

Den aktive Arvid Rönnholm flyttade från Vasa till Sverige för 54 år sedan. Han bodde några år i Stockholm innan han slog sig ner i Bålsta. Arvid, som  är tvåspråkig, har efter 50 år i Sverige behövt träna upp det finska språket på senare år och han gick därför med i finska föreningen. Han deltar också i olika aktiviteter som kommunen anordnar, bland annat en läsecirkel.

Arvid har alltid varit aktiv, han har tränat styrkelyft, boxning och varit idrottsledare i olika sammanhang. Nu för tiden håller han igång genom att spela bordtennis två gånger i veckan med ett kompisgäng han känt i flera år. Som den aktive person Arvid är, tycker han att han får alla sina behov tillfredsställda i kommunen.

När han inte idrottar pysslar han om i sin trädgård.

– Om inte vildsvinen har varit och manglat finns nästan vad som helst i trädgården, berättar Arvid. I somras tog dem nästan alla potatisarna, fortsätter han.

Han är nästintill självförsörjande året om med flera grönsaker. Han odlar potatis, palsternacka, sallad, rödbetor, gurka, dill och persilja bland annat.

Arvid tycker att det märks att Håbo är finskt förvaltningsområde. Han är en aktiv deltagare på samrådsmötena. Han konstaterar att det ordnas mycket aktiviteter för sverigefinnar och det är en styrka att kommunen har finsktalande personal på kontaktcenter.

- Det är en styrka att man direkt i telefon kan komma till tals på finska. Där hänger vår kommun verkligen med, konstaterar Arvid.

Text: Jenny Timlin

Sidansvarig: Kommunstyrelsen