Håbo kommun logo

Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Flaggorna hissas utanför Håbo kommunhus / Liput nousevat salkoon Håbon kunnantalon edustalla

Sverigefinnarnas dag 24 februari 2017

Sverigefinnarnas flagga hissades i fredags utanför Håbo kommunhus för att fira sverigefinnarnas dag. På plats fanns sverigefinnar från Håbo och kommunalrådet Carina Lund.

Firandet fortsatte under dagen på Håbo bibliotek, där förskolan Gröna Dalens barn sjöng medryckande sånger och på restaurang Pomona, där det bjöds på Karelsk gryta och trevlig samvaro på både finska och svenska.

Närmare 19 procent av Håbos kommuninvånare har finsk bakgrund. Det placerar Håbo på trettonde plats bland Sveriges kommuner sett till andelen sverigefinnar av kommunbefolkningen.

Sverigefinnarnas delegation beslöt 2010 att föreslå Carl Axel Gottlunds födelsedag 24 februari till sverigefinnarnas dag.

Gottlund föddes år 1796 och dog år 1875. Han var finsk språkforskare och folklorist, som gjorde forskningsresor bland annat till skogsfinnarna i Värmland.

Ruotsinsuomalaisten päivä 24.2.2017

Ruotsinsuomalaisten lippu nostettiin perjantaina salkoon Håbon kunnantalon edustalla ruotsinsuomalaisten päivän kunniaksi. Paikan päällä oli Håbon ruotsinsuomalaisia ja kunnanneuvos Carina Lund.

Juhliminen jatkui vielä päivän mittaan Håbon kirjastossa, jossa päiväkoti Gröna Dalenin lapset esiintyivät mukaansatempaavine lauluineen sekä Pomonan ruokalassa, jossa tarjolla oli Karjalanpaistia ja mukavaa rupattelua sekä suomeksi että ruotsiksi.

Lähes 19 prosentilla Håbon kunnan asukkaista on suomalaistausta. Tämä sijoittaa Håbon 13. sijalle Ruotsin kunnista katsottuna ruotsinsuomalaisten osuuteen asukasmäärästä.

Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta päätti 2010 nimetä Kaarle Akseli Gottlundin syntymäpäivän 24. helmikuuta ruotsinsuomalaisten päiväksi.

Gottlund syntyi vuonna 1796 ja kuoli vuonna 1875. Hän oli suomalainen kielitieteilijä ja folkloristi, joka teki tutkimusmatkoja muun muassa Värmlannin metsäsuomalaisten luo.

Sverigefinnarnas dag i Håbo / Ruotsinsuomalaisten päivä Håbossa

Sidansvarig: Kommunstyrelsen