Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Unga uppfinnare fick ta emot pris på avslutningen

I årets upplaga av UppfinnarOlle deltog sammanlagt 173 elever från fyra skolor i Håbo. Tre uppfinningar stod ut och eleverna som står bakom dem fick under skolavslutningen ta emot priser för sina insatser.

Raoul Wallenbergsskolan, Läraskolan, Västerängsskolan, Gröna Dalen skolan och Gransäterskolan har under vårterminen deltagit i Håbo Marknads ABs projekt som ingår i Entreprenörskap i skolan. Här är målet att utveckla elevernas entreprenöriella förmågor: att se behov och hitta lösningar, kunna samarbeta, ta initiativ och hitta sin drivkraft och sitt mod.

I årets juryer som fick lyssna till elevernas redovisningar av uppfinningarna fanns både banktjänstemän, politiker och företagare. Även Ann-Mari Sundgren, som arbetar som näringslivsutvecklare på Håbo Marknads AB och har arbetat med entreprenörskap i skolan sedan 2007 sitter med i juryarbetet.

- Nu ser vi resultatet av att elever fått utveckla de entreprenöriella förmågorna sedan tidig ålder. De elever från Fridegårdsgymnasiet som i år lyckades så bra i länsfinalen i UF, deltog i aktiviteter kring entreprenörskap från tidig ålder och nu har de fått in tänket som behövs som företagare.

Barnen fick i år uppgiften att uppfinna något nytt eller utveckla något som redan finns inom hushålls- eller trädgårdsredskap eller hjälpmedel för funktionsnedsatta. En del av uppgiften var att göra en professionell presentation inför en jury med nya människor. Barnen fick även fundera på pris, marknadsföring och material för sina produkter. Bland årets uppfinningar fanns många smarta idéer, till exempel städ- och informationsrobotar, dragkedjekrok, busskurslampa och lyktstolpsskydd (skydd för hundkiss). En del klasser uppmuntrades att vända sig till experter utanför skolan och fick uppleva hur det är att ringa till företags eller organisationers växel och få vänta i telefonkö eller bli bortkopplad.

- Uppgiften innehåller många moment som är nya för barnen och som ger många nya erfarenheter och kunskaper, säger Ann-Mari Sundgren. Vi hoppas att det blir fler klasser som deltar i UppfinnarOlle nästa år. 

Årets jury bestod av: Bengt Björkman, Bålsta handel, Susanna Engström, Hjälpsam, företagare, Catherine Öhrqvist, Nibro integration AB, företagare och Ann-Mari Sundgren, Håbo Marknads AB.

Årets pristagare

Shapecake – Emilie Woxberg, Julia Koskinen och Daniel Larsson, Raoul Wallenbergskolan i Skokloster klass 5

En rolig uppfinning som löser trasslet  i våra lådor. Den förenklar julbaket för vem som helst. Produkten har potential att vidareutvecklas för alla former av bak.

Kontaktskydd – Albin Karlsson och Simon Hesselbo, Läraskolan klass 5

En världsomspännande innovation som kan rädda liv. En produkt som direkt kan komma ut på marknaden och som kan säljas både via försäkringsbolag och tillbehörsaffärer. Marknaden och behovet är stort.

Bokbläddraren – Andrea Ferraro, Västerängsskolan klass 5A

Ett läshjälpmedel som förenklar vardagen för många med funktionshinder. En innovativ produkt med ett snille till uppfinnare. Produkten går att utveckla och behovet på marknaden är stort.

Sidansvarig:

2016-06-13

Näringsliv och arbete

Klicka för support
Stäng supportfönster