Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Integrationsprojektet Sofia

Projekt SOFIA skapar personliga möten mellan nya och etablerade svenskar. Att bli språkvän till en nyanländ person är en chans att få en ny bekantskap samtidigt som du hjälper en nyanländ att få en bra start i sitt nya hemland. Projektet kommer att pågå under 2017 med start i februari fram till augusti.

För en person som är ny i Sverige är det en bra möjlighet att öva svenska och få sociala kontakter samt en chans att bli
delaktig i föreningslivet. Det enda som krävs är att du är nyfiken på att träffa människor med annan kulturell bakgrund i ett ömsesidigt utbyte. Den personliga kontakten och det ömsesidiga utbytet gör stor skillnad för att skapa öppenhet och större förståelse för varandra. Alla är välkomna och alla behövs!

Click here to read more about the project in English

Kontakt genom vardagliga, medmänskliga möten

Håbobor kan engagera sig som frivilliga språkvänner. Du kan vara med som enskild person, par eller så anmäler du hela din familj. Frivilliga blir matchade med nyanlända personer i Håbo. Sedan bestämmer ni tillsammans hur ofta och var ni vill ses samt vad ni vill göra när ni ses.

All kontakt är frivillig, sker på fritiden och utan någon ersättning. Det handlar om vardagliga, medmänskliga möten som till exempel att ses över en fika, gå på promenader tillsammans, besöka någon fritidsverksamhet eller göra något liknande trevligt tillsammans. Att vara språkvän handlar inte om att vara en förmyndare för någon annan. Det handlar om att lära känna varandra och ha det roligt tillsammans.

Är du aktiv i någon förening, kan du också hjälpa en nyanländ med samma intressen att bli delaktig i föreningslivet. Du kan även engagera dig som yrkesmentor som hjälper en nyanländ att orientera sig mot arbetslivet.

Så här går det till

 1. Anmälan

  Först behöver du anmäla dig. Du kan skicka in din intresseanmälan löpande genom att fylla i formulären som finns på den här sidan.

  Klicka här om du är etablerad svensk och som vill bli språkvän.

  Klicka här om du är ny i Sverige och vill få en språkvän.

 2. Intervju

  Vid behov träffas vi för att prata mer om projektet samt för att gå igenom några frågor om dina intressen, förväntningar och önskemål för att kunna göra bästa möjliga matchning.

 3. Matchning

  Du blir matchad med en person utifrån intressen, yrke, familjesituation, individuella öns-kemål med mera.

 4. Träff

  Vi kommer att ordna en första träff med de matchade personerna. Detta är frivilligt och ni kan gemensamt själva bestämma om ni istället vill träffas på egen hand första gången.

 5. Vänskap

  Ni bestämmer tillsammans hur ofta ni vill ses och var. Det fungerar som en vanlig vänskap, ni ses på fritiden och kan promenera, fika, gå på konsert, spela fotboll eller göra något an-nat kul som ni kommer på. Det enda kravet är att ni träffas minst två gånger i månaden fram tills projektet slutar. Blir det en kortare bekantskap eller blir ni vänner för livet, det är upp till er att känna.

  Vi kommer anordna gemensamma aktiviteter som ni erbjuds att valfritt komma på. Ni kommer att få information om dessa i god tid innan. Under er medverkan kommer projekt-ledaren att hålla kontakten för att kolla hur det går, om du är nöjd eller om det är något som du vill ändra på.


Vid frågor eller funderingar, kontakta

Malla Grönqvist, projektledare
Telefon: 0171-529 26
E-post: malla.gronqvist@habo.se

Projekt Sofia är ett samarbete mellan Håbo kommun, Håbo Internationella Kvinnors Före-ning, Bålsta simklubb, Håbo Röda korskrets, Håbo Rotaryklubb, Föreningen Aktiv Ungdom, Studieförbundet Sensus, Studieförbundet ABF, Svenska kyrkan Håbo pastorat, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.


Föreningar som är med i Projekt SOFIA

Följ länkarna till höger för att hitta till föreningarna som är med i Projekt SOFIA. På föreningarnas hemsidor kan du bland annat hitta kontaktuppgifter och information om roliga aktiviteter som finns i Håbo.

Sidansvarig:

2017-08-17

Omsorg och hjälp

Klicka för support
Stäng supportfönster