Kontakt:

Telefon: 0171-525 00
E-post: Det här är en emailadress
Om kontaktcenter

Kommunhuset har öppet
08:00-16:45 måndag-torsdag
08:00-15:00 fredag
08:00-12:00 dag före helgdag

Hitta hit
Centrumleden 1
Klicka på bilden för större karta.

Vandring i Håbo kommun

Elljusspår och vandringsleder

För den som vill promenera, gå med stavar eller jogga finns motionsslingor med elljusspår. Ljuset i spåren tänds via ljusrelä och släcks kl. 23.00. Under årets ljusa period tänds de inte alls.

På vintern iordningställs ett antal skidspår i olika delar av kommunen som inte får trampas sönder. Uppe på Granåsen packar Skidklubben snön för en alternativ slinga för fotgängare och motionärer.

Löpning vintertid

Viby friluftsomr.

Granåsen

Lastberget

Slinga 1: 1,3 km Slinga 2,1 km Slinga 1,7 km
Slinga 2: 3,4 km    
Slinga 3: 5,0 km    

Utmed hela motionsspåret i Viby växer det två olika sorters orkidéer, Jungfru Marie nycklar och nattviol. Dessa båda är fridlysta i hela Sverige.


I kommun finns det även ett flertal vardringsleder.

Torresta naturstig

Njut av hösten på Torresta naturstig. Torresta naturstig invigdes den 26 april 2009.
Den är 2 km lång och går från Vibyspårets parkering till Mälaren mellan Torresta och Talltorp

Folder om naturstigen hittar du här
Klicka här för att öppna en karta, med vandringsleden rödmarkerad.

     

Tallstigen

Den här stigen är anpassad för besökare som har svårt att ta sig fram längs vanliga skogsstigar, som rullstolsburna eller personer med barnvagn. Tallstigen finns i anslutning till Granåsens naturreservat och har anlagts av Håbo kommun i samarbete med Upplandsstiftelsen, HSO Håbo och Bålsta skidklubb med stöd av den lokala naturvårdssatsningen (LONA).

Tallstigen är 290 meter lång och går från Kvarnkojan till parkeringen vid slalombacken. Det finns två viloplatser, en som utgörs av en bänk och en andra med ett bord.

Bakgrund- enkät och projektet "Natur för alla i Håbo"

Håbo kommun har drivit LONA-projektet "Natur för alla i Håbo" tillsammans med Upplandsstiftelsen och HSO Håbo (samarbetsorgan för Håbo kommuns olika föreningar för personer med funktionsnedsättning). Projektet finansierades av deltagarna och den LOkala NAturvårdssatsningen (LONA).

Vi har frågat HSO:s medlemmar hur personer med funktionshinder vill vara ute i naturen. Vi ville också veta vad vi kan göra för att det ska bli lättare att vara ute i vår fina natur. Detta har skett genom en enkät.

Enkäterna visade att de flesta vill att åtgärder ska göras på Granåsen vid Kvarnkojan. Hittills finns en handikappanpassad toalett. Nu färdigställs alltså även stigen som ska göra Granåsen mer tillgängligt.

Upplandsleden Bålsta – Skokloster

Vandrare med ryggsäckEn vandringsled som ger rika tillfällen till utsikter från åsarna mot blånande mälarfjärdar och ett vidsträckt jordbrukslandskap.

Närmare Skoklosterhalvön är det mer känsla av storskog. En lättgången sträcka som i sin helhet är 20 km, men man kan välja att gå kortare sträckor. Följ bara de orange markeringarna. Länk till Upplandsledens stiftele öppnas i nytt fönster.

Lämpliga start/slutstationer är Bålsta järnvägsstation, Granåsstugan, Häggeby kyrka eller Sånkans camping. På dessa ställen finns parkeringsmöjligheter.

För Dig som inte vandrat så mycket kan vi berätta att man går ungefär 3 km/timme i skogsterräng. Har man barn med sig går man gärna lite långsammare.

Ta det lugnt. Missa inte rasterna och fikat; vandringens höjdpunkter!

Mer information finns hos Upplandsstiftelsen.


Senast uppdaterad 2014-09-16 Okänd författare

Håbo kommun, Centrumleden 1, 746 80 Bålsta  Telefon: 0171-525 00  Fax: 0171-563 33 E-post: Det här är en emailadress