Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Bild Kalmarsandsbadet

Badplatser

Ekillabadet och Kalmarsandsbadet är de bad som kommunen ansvarar för. Samtliga bad har bryggor som finns på plats senast vecka 25.

Ekillabadet och Kalmarsand är utrustade med bryggor (Ekillabadet har även hopptorn), toaletter (se öppettider för toaletter Kalmarsandsbadet )PDF, omklädningsrum. Kiosk finns endast på Ekillabadet (drivs av en extern aktör under sommar 2016). Den håller öppet vardagar och helg kl. 11-18. Vid dåligt väder/regn stängt. Båda baden är så kallade EU-bad.

EU-bad är ett större offentligt strandbad inom Europeiska unionen (EU), som måste uppfylla vissa kvalitetskrav för att kunna klassas som EU-bad. I Sverige definieras “större badplats” med mer än 200 badande i snitt per dag under badsäsongen. Provtagning av EU-badets vatten ska göras tre till fyra gånger under en förutbestämd badsäsong. Det ska ligga maximalt 30 dagar mellan proven.

Kalmarsandsbadet är ett trestjärnigt (i snitt utmärkt vattenkvalitet) EU-bad. Anslag om vattenkvalitet vid badsäsong finns i anslutning till toaletterna på stränderna.

Vill du veta mer om aktuell vattenkvalitet?

Information om senaste badvattenprover finns hos Havs- och vattenmyndighetens webbplats.

Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens webbplats».länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Algblomning

Vid algblomning sker bad på egen risk. Algblomning blir allt vanligare under badsäsongen och beror på övergödning. De flesta algblomningarna är ofarliga men det kan finnas risker. Var särskilt försiktig med att låta barn eller djur bada eftersom de kan få i sig och svälja vatten. Se till att undvika kallsupar och duscha gärna med rent vatten efter badet. Undvik att bada i vatten med tydliga tecken på kraftig algblomning. 

Vill du bada med hund?

Enligt de lokala ordningsföreskrifterna för Håbo kommun får hundar inte vistas inom områden för allmänna badplatser under tiden 1 maj – 30 september. Ekillabadet ligger inom ett naturreservat där särskilt stränga regler gäller. Inom naturreservatet måste hunden hållas kopplad året runt. På den grunda ”strandhyllan” växer också den mycket sällsynta småsvaltingen som kan skadas av hundar som trampar runt i vattnet. På grund av detta är platsen inte lämpad som hundbadplats.

Kommunen har inga särskilda hundbadplatser och för närvarande finns inga konkreta planer på att inrätta någon. 

Tips - möjliga andra ställen för hund att bada

Nära Bålsta finns inte så många platser där man kan komma ner till vattnet förutom på badplatserna, där hundar som sagt inte är tillåtna. I Aronsborgsviken finns dock en möjlighet och det kan också finnas möjlighet vid Lillsjön ( som ligger norr om Kalmarsandsbadet). Lite längre bort från Bålsta tätort kan man gå via Torresta naturstig ner till en öppen plats vid Mälaren som är utrustad med bänkbord. Torresta naturstig startar vid Vibyspåret och det är en ca 2 km till vattnet. Lite längre bort från tätorten kan du säkert finna ännu fler fina platser.


4 av 26 gillar detta

Sidansvarig:

2017-05-17

Uppleva och göra

Klicka för support
Stäng supportfönster