Håbo kommun logo

2015-12-17
Ingress

Seminarium på Irland om skolledarskap

Under några dagar medverkar jag och biträdande rektor Elin på ett seminarium på Irland, som heter Kurs21Nord. Det baserar sig på ett nätverk mellan de nordiska länderna med en region representerad från varje land, i Sverige är det Håbo kommun. Kurs21Nord har genomförts sedan 2004 och har ett fokus på ledarskap utifrån ett skolledarperspektiv. Sedan 2015 medverkar även Irland.  Vi brukar i det här sammanhanget skämta om att irländarna sedan vikingatågen i västerled är våra släktingar och på den vägen ingår de i den nordiska grupperingen.

Under seminariets första dag har vi fått ta del av hur den irländska lärarutbildningen är upplagd, tagit del av forskning kopplad till områdena kompetens, erfarenhet och fakta och de möjligheter men även begränsningar som de kan innebära. Vi har även träffat elever och lärare från ett antal skolor som har beskrivit vad som är viktigt för dem och vad de så att säga är nöjda över att de gör. Exempelvis fick vi presentationer om hur de systematiskt jobbade med elevers hälsa, hur de i väldigt tidig ålder började med programmering med hjälp av BeeBot, om hur någon skola helt släppt vanliga läroböcker och istället hade alla läromedel digitalt. Läromedlet hade dessutom respektive lärare skapat, så det var tex lätt att uppdatera så att det alltid överensstämde med verkligheten. Vidare fick vi höra om ett bra exempel på hur eleverna jobbat med sin arbetsmiljö. Jag tar med mig en hel del funderingar och konkreta aktiviteter som jag tänker att vi åtminstone bör diskutera och prova. Även vi har ju påbörjat digitaliseringen, vi står inför en ombyggnation och en del av vår profil är ju hälsa. Det blir en del bekräftelse på att vi är på rätt väg och en del nya infallsvinklar.

På Irland börjar barnen skolan när de är 4 år. Det finns både privata och kommunala skolor, båda flick- och pojkskolor men även skolor där det går både flickor och pojkar. De flesta skolorna är katolska och eleverna bär i nästan alla skolor skoluniform.

Tisdagen har inneburit fortsatt insyn i det irländska utbildningssystemet och hur man exempelvis arbetar i projekt mellan skola och universitet, i syfte att få fler att utbilda sig vidare. En del utmanande frågor ställs och ett exempel är;"Utbildar vi våra elever vad de ska tänka - eller -  HUR de ska tänka?

Utöver detta har vi även fått ta del av den irländska kulturen i form av både musik och dans. Genomgående är känslan och upplevelsen att irländarna är duktiga på att utöva sitt kulturella arv och att de känner till sin historia, vilket man lägger en grund för redan i de yngre klasserna.

Skriv inlägg

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg