Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

En nervkittlande resa till Frankrike och EU-projektet Euroscola

Här berättar Fridegårdseleven Veronoca Björck om när hon och hennes klasskamrater åkte till till Frankrike för att delta i EU-projektet Euroscola.

Veronica Björck

De första dagarna under resan handlade om sightseeing i Frankrikes huvudstad, Paris. Vi hann pricka av flera av de
stora turisttilldragande attraktionerna så som Eiffeltornet, Louvren, Triumfbågen, Moulin Rouge, Notre Dame och kända caféer där flera av modernismens representanter fått inspiration. Stadens virrvarr av tunnelbanesystem tog nästan musten ur oss, men sökandet med hjälp av kartor och vägbeskrivningar av fransoser var mödan värd. Stadens alla vackra parker inbjöd till att fantisera om hur grön och glamorös staden är på våren. Maten och bakverken var underbara och orsaken till varför mina pengar försvann i rasande takt. Staden inspirerade mig till att inköpa en basker för att försöka absorbera den franska miljön till max.

Strasbourg visade sig vara en mer organiserad och pittoresk stad än Paris var. Kullerstensgator, kyrkor, spårvagnar och broar som tog folket över floden. Personligen var det inte helt enkelt att ta in den vackra staden och alla dess intryck på grund av nervositet. Vi åkte nämligen hit för att vi skulle delta i Euroscola, i Europaparlamentet, där jag skulle hålla Fridegårdsgymnasiets öppningsanförande. Lärarna var mycket stöttande och gav konstruktiv kritik för att förbättra talet och jag fick många lyckönskningar.

Euroscola var mycket givande. Ländernas öppningsanföranden stod nästan först på dagordningen, Sverige var sist ut vilket också gjorde att jag med mitt tal skulle knyta ihop påsen. Även om det var extra nervöst så var det min räddning, det var nämligen så att de flesta andra talarna talade om sina länder och skolor – medan mitt tal glorifierade unionens samarbete och varför det var så viktigt att jobba tillsammans. Talen kunde hållas på EU:s tre arbetsspråk – alltså franska, tyska eller engelska. Jag valde att hålla talet på engelska, men för att göra talet lite mer intressant tog jag sista meningen på franska (någonting som jag måste tacka speciellt Ulla Engdahl för).

Det var intressant att se vad andra studenter tycker om EU i allmänhet och inom de olika intresseområdena. Vissa tankar gjorde mig glatt överraskad, så som att många såg allvaret i klimat – och miljöfrågor, medan andra tankar gjorde mig mörkrädd – en minoritet uttryckte sina främlingsfientliga åsikter. Under dagen fick vi möjlighet att ta del av det arbete som parlamentarikerna utför varje dag. Vi diskuterade olika frågor, var uppdelade i olika utskott och röstade om olika lagförslag. Det var en mäktig känsla och jag hoppas på att parlamentet kommer att bli min framtida arbetsplats!

- Veronica Björck, Fridegårdsgymnasiet

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2015-05-29

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster