Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Resultat av Lärarförbundets ranking av Sveriges bästa skolkommun

Lärarförbundet gör varje år en sammanställning över Sveriges 290 kommuner i en ranking som de kallar Sveriges bästa skolkommun. Håbo kommun hamnar på i princip samma plats som förra årets mätning då kommunen blev rankade som 225. I år blev det en 226:e plats.

Bra resultat för lönenivå, resurser och vidare studier vid högskolan

Håbo kommun är rankade högt vad gäller lönenivån i förskola och skola (plats 38 av 290), andelen barn som går i förskola (plats 52 av 290), mängden resurser man satsar på förskola och skola (plats 72 av 290) och andel elever som börjar studera vid högskolan senast tre år efter avslutad gymnasieutbildning (plats 79 av 290).

Områden i behov av utveckling

De områdena som kommunen måste fortsätta utveckla för att nå bättre resultat och skapa en bättre förskola och skola för alla är att andelen förskolelärare måste öka (plats 236 av 290), fler utbildade lärare (plats 269 av 290), minska antalet elever som hoppar av gymnasiet (plats 277 av 290) samt brist på högskolebehörighet (plats 254 av 290).
- Vi har de senaste åren haft en hög personaltäthet i förskolan där alla har en god kompetens. Det som drar ner i denna mätning är att många saknar formell kompetens. Visst vill vi öka andelen förskollärare, men eftersom det är stor brist på sådana, så är det mycket viktigt för oss att kompetensutveckla den personal vi har för att få så bra kvalitet i förskolan som möjligt, säger Anna H Walterholm, verksamhetschef och utvecklingsledare för förskolan i Håbo.

Håbo är också medvetna om resultaten kring att många elever inte slutför sina gymnasieutbildningar och kommunen har därför sökt och fått beviljat pengar för att delta i projektet #jagmed – ett EU-projekt som ska motverka avhopp från gymnasiet. Projektet är i gång och kommer att presenteras fortlöpande under hösten och tre år framåt, vilket är så länge som projektet pågår.

I rankingen sammaställer Lärarförbundet statistik från bland annat Skolverket och SCB och kombinerar det med egna uppgifter.

Länk: Gå till Lärarförbundets rankinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2015-10-13

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster