Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Framgångsrikt test av städning utan kemikalier på Råbydal förskola

Katarina hämtar partikelfritt vatten

I början av året startade lokalvården ett pilotprojekt som innebär rengöring med partikelfritt vatten och microfiber. En av de första förskolorna i Sverige med att testa den här metoden var Råbydal förskola. Nu har en uppföljning genomförts. Den visar på väldigt goda resultat för den kemikaliefria städningen. Därför finns chansen för fler verksamheter att ta del av metoden.

- Jag trodde inte det skulle fungera. I början kändes det så konstigt, men det var nog mest grejen att städa på ett annat sätt, att bryta vanan som man har att sätta trasan under kranen, berättar Liselotte Lindberg, barnskötare på Råbydals förskola.

Förskolans personal hade tidigare använt vanliga wettexdukar och torkat av bord och stolar. Resten av lokalerna städades ursprungligen med garnmoppar blötgjorda i en lösning av allrengöringsmedel och ett sanitets-rengöringsmedel för toaletter. Förändringen till kemikaliefri städning innebär att bara använda speciellt partikelfritt vatten och trasor av högeffektivt mikrofiber som byts efter varje användning.

- Först hade man ju en hel del funderingar, om fett och bakterier verkligen skulle kunna försvinna utan kemprodukter, berättar Katarina Terek Tolppanen som är lokalvårdare på förskolan. Hon tycker att det trots allt gick lätt att komma in i det nya sättet att städa.

- Kemprodukter skapar en slags hinna som gör att skit faktiskt fastnar-den får du inte när du jobbar så här. Sedan slipper man byta mellan så många olika produkter och att jobba utan kemikalier är ju bra för arbetsmiljön, både för oss och barnen.

Hur har den nya städmetoden testats och följts upp?

Tre olika tester har gjorts under projektets gång. Testerna utförs med hjälp av ett antal kontrollpunkter (exempelvis skötbord, lekrum, vissa stolar) som valts ut och som anses respresentativa för städningen. Kontrollpunkterna följdes upp med hjälp av så kallade ATP-mätningar, en typ av verktyg som kan samla upp mängden organiskt cellmaterial -det vill säga mäta förekomsten av bakterier. Låga värden innebär alltså lågt antal bakterier.

Trenden för ATP-mätningarna visar att den kemikaliefria städmetoden ger en bättre rengöringseffekt jämfört med den traditionella städmetoden med allrengörande kemikalier. Resultatet gäller i princip för alla ytor. (läs hela uppföljningen av kemikaliefristädning här).PDF
Hygienen på flera av kontrollpunkterna (toalett, bord, stolar) är också bättre för den kemikaliefria metoden enligt ATP-gränsvärdet . Mätresultatet för golven visar att lägre ATP-nivåer uppnås med kemikaliefri städning. Vattenanvändningen behöver däremot optimeras mera vid moppning av golven för att klara hygiengränsvärdet. För mycket vatten försämrar rengöringseffekten. Detta undviks med tydligare instruktioner och utbildning och genom att städarna successivt blir skickligare i att använda den nya metoden.
Resultatet visar att med en kemikaliefri städmetod (ren naturkraft) så kan man bättre möta de riktlinjer och mål om städning på förskolor som presenterades av kemikalieinspektionens ”handlingsplan för en giftfri vardag 2015-2020, skydda barnen bättre”.

Nu fortsätter arbetet med att sprida kunskapen om städning utan kemikalier.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2016-06-01

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster