Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Bästa platsen på sommarlovet: Sommarskolan!

De har gått ett helt långt läsår i skolan. Äntligen är det sommarlov. Jätteskönt! Men för flera elever i Håbo var det självklart att tacka ja till en plats på årets sommarskola.

– På sommarskolan idag ska ni ta reda på vad unga kan göra i Bålsta när de är lediga. Ni ska välja en fritidsaktivitet och söka information om den. Sedan ska ni skriva en text om aktiviteten, så att de andra i klassen får veta vad ni har tagit reda på.

Det är en förmiddag i juli i ett av klassrummen på Gröna Dalenskolan. I nästan hela skolan är det stängt och släckt. Men i några klassrum och lokaler pågår undervisning, aktiviteter och samtal. Inne hos läraren Kajsa Ekholm, hennes kollega Claes Edlund och lärarstudenten Felix Bergendorff handlar det alltså om fritidsaktiviteter. Kanske kan man beskriva stämningen i klassrummet som positiv och aktiv, fast på ett lite ”avslappnat sätt”.

Stor längtan efter kunskap

Två av eleverna är Mustafa Rezaei och Mohammad Karimi. De är 15 år och har gått i årskurs 8 på Futurum i Bålsta. För dem var det självklart att komma till sommarskolan.

– I Afghanistan fick jag bara gå i skolan i lite mer än två år. Jag tycker väldigt mycket om att gå i skolan här i Sverige. Jag tycker inte om när det är lov. Jag tycker inte om helger heller. Det är jättebra med sommarskola, säger Mustafa Rezaei.

– Jag vill gärna lära mig nya saker, helst både i svenska och engelska, säger kompisen Mohammad Karimi.

Skola med möjligheter

En elev på sommarskolan använder bland annat anteckningsbok, penna och dator.

Sommarskolan finns bland annat för nyanlända elever och för elever som vill läsa upp ett grundskolebetyg för att få gymnasiebehörighet. Sommarskolan är lite annorlunda jämfört med den vanliga skolan. Man har inga läxor. På rasterna på Gröna Dalen har eleverna lekar, som sommarjobbande ungdomar planerar och organiserar. Eleverna på Gröna Dalen får ofta gå utanför skolans lokaler på lektionerna.

– Vi får olika uppgifter, till exempel att ta reda på saker om olika yrken. Då söker vi på nätet först och sedan går vi och gör en intervju med en person. Vi var till exempel på Systembolaget här i Bålsta och intervjuade en anställd, säger Mustafa Rezaei.

Kajsa Ekholm är en av lärarna på sommarskolan på Gröna Dalenskolan i Bålsta i Håbo kommun.

Spännande möten

Genom att träffa och intervjua personer om olika saker övar eleverna på det som läraren Kajsa Ekholm kallar ”vardagsspråk”.

– När eleverna har varit i Sverige ett tag börjar de komma in i ”skolspråket”. Men det är också viktigt att få ett vardagsspråk. Det får man bland annat genom att kommunicera och prata om vardagliga saker som yrken och fritidsaktiviteter, säger Kajsa Ekholm.

Satsar på att utvecklas

Några hundra meter bort, på Fridegård, finns sommarskolan för de äldre eleverna. Abbas Sultani och Dalia Alkousa är 18 år och under skolåret som tog slut i juni lyckades de ta tre grundskolebetyg var, bland annat i matematik och geografi.

Två elever på sommarskolan pratar med varandra.


– Jag har inget sommarjobb. Sommarskolan hjälper mig att utveckla svenskan under lovet, istället för att gå bakåt, säger Dalia Alkousa som är palestinier från Syrien.

– På sommarskolan finns svenska elever som sommarjobbar och dem kan vi prata med för att öva oss i svenska, säger Abbas Sultani som kommer från Afghanistan.

Sommar med extra mycket svenska

 

Anna Nilsson Mihalakis är lärare på sommarskolan på Fridegård.

Anna Nilsson Mihalakis är lärare i bland annat svenska som andraspråk. Hon är också programansvarig för språkintroduktionsprogrammet på Fridegård. Hon säger att sommarskolan, trots att den bara finns under tre veckor på sommarlovet, kan få stor betydelse för eleverna.

– Många säger att det är skönt att komma hit, att sommarskolan är en vettig och väldigt bra aktivitet att ha på dagarna. Samtidigt får de möjlighet att verkligen arbeta koncentrerat med svenskan, ofta flera timmar varje dag.

Slipar sina förmågor

Abbas Sultani tror att sommarskolan gör honom bättre förberedd inför terminsstarten. Nästa läsår ska han plugga tolv olika ämnen för att 2018 kunna börja på ett nationellt program, kanske ekonomi- eller samhällsprogrammet.

– På sommarskolan övar vi på att skriva olika sorters texter. Vi har till exempel fått skriva en argumenterande text. Man skulle skriva utifrån en åsikt som man själv absolut inte hade i frågan. Det var en riktig utmaning!

– Jag känner redan att sommarskolan har hjälpt mig att utvecklas både i tal och skrift. Jag har kunnat göra färdigt några inlämningsuppgifter som jag inte hann med under läsåret, säger Dalia Alkousa.

Stor tillgång

Läraren Anna Nilsson Mihalakis säger att det märks att eleverna ofta är väldigt ambitiösa.

– Många är så duktiga och motiverade och kan tillgodogöra sig otroligt mycket av undervisningen. Som vi lärare på Fridegård ser det kan de här eleverna bli en stor och fin tillgång för Sverige.

Anna Nilsson Mihalakis är lärare för eleverna på sommarskolan på Fridegård i Bålsta.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2017-08-02

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster