Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Tamburbibliotek i Håbo – där barn och böcker möts

På en stor skylt på väggen står det Tamburbibliotek. Under skylten finns små hyllor med färgglada barnböcker som barn och föräldrar kan låna.

Ett bibliotek i en liten tambur eller hall, går det? Absolut, för böcker finns det alltid plats. Nu finns två tamburbibliotek i Håbo. Skogsbrynets förskola bjöd in barn och föräldrar till festlig invigning.

Håbo kommuns två första tamburbibliotek har gjort entré med ballonger, vimplar och en massa härliga barnböcker. Nu blir det ännu enklare för föräldrar att läsa högt tillsammans med sina barn. Forskarna vet idag att högläsning är en av de saker som bidrar till att ge barn en god start i livet och i sitt lärande.

Att ha böcker just i hallen på förskolan är ingen slump.

- Böcker i tamburen ska göra det lätt att låna och väcka både barns och föräldrars läslust, säger Malin Ottosson, förskolechef på Skogsbrynets förskola.

Böcker valda med omsorg

Tamburbiblioteket har kommit till genom ett samarbete mellan pedagogerna Ingmari Alm och Anna-Lena Höglund på Språkoteket i Håbo kommun och bibliotekarien Christina Norén på Håbo bibliotek. Nu har Skogsbrynet 140 böcker som barn och föräldrar kan låna med sig hem.

Det andra tamburbiblioteket i Håbo som öppnar samma vecka i september 2017 finns på Backsippans förskola.

Högläsning hemma betyder mycket

Även om pedagogerna i förskolan läser tillsammans med barnen på dagarna, så är föräldrars högläsning väldigt viktig. Forskning visar att vuxnas högläsning hjälper barn att lyckas bättre i skolan. Läsning gör fler ungdomar behöriga till gymnasiet, vilket i sin tur ökar chansen att unga får jobb.

- Vi är jätteglada att förskolan i Håbo genom tamburbiblioteken kan underlätta föräldrars högläsning. Många av våra barn gick hem med en bok under armen direkt efter invigningen, säger förskolechefen Malin Ottosson.

Under invigningen av Skogsbrynets tamburbibliotek klippte barnen band. Barn och föräldrar blev bjudna på fika. Några pedagoger på avdelningen Myran, bland andra Sofie Kennerstedt och Pernilla Dväring, var på spexhumör och klädde ut sig till sagofigurer. Annika Frankl som är pedagog på avdelningen Liljan och bibliotekarien Christina Norén från Håbo bibliotek tyckte också att dagen var värd att fira.

Sidansvarig: Utbildning och barnomsorg

2017-09-29

Utbildning och barnomsorg

Klicka för support
Stäng supportfönster