Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Matsvinn - maten som slängs i onödan

Matsvinn

I Sverige slänger vi cirka 100 kilo matavfall per person och år. Cirka hälften av de (45 kilo) är matsvinn, det vill säga mat kunde ha ätits upp.

Kallt ska det vara

  • Förvara maten rätt. Bra kylskåpstemperatur är + 4 - 5 °C. De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Ställ in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till.
  • Gråt inte över spilld mjölk. Frys in mjölk, grädde, ost, pålägg och andra matrester som börjar bli gammal. Bra frystemperatur är -18 °C.

Bäst före eller sista förbruknings dag?

  • Bäst-före? Märkning "bäst före-datum" är inte detsamma som märkning "sista förbrukningsdag". Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passerats exempelvis ägg, mjöl, salt med mera.
  • Använd dina sinnen. Titta, lukta och smaka först innan du slänger mat.

Rätter med rester

Mycket av den mat som slängs är just rester. Se resterna som en bonus som kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt.

  • En mustig soppa är de oönskade och vissna grönsakernas räddning.
  • Fruksallad eller smoothie kan göras på fläckiga skrumpna frukter.
  • Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.
  • Tapas på rester är ett bra sätt att använda upp mindre mängd mat som blivit över.
  • Omelett är lätt att göra på rester som potatis, pasta, överblivet kött, smörgåsmat och vissna grönsaker.
  • Risotto, wok och pyttipanna kan göras på det mesta.

Gillar du att äta på restaurang men orkar inte äta upp allt?

  • Fråga efter en matlåda och ta hem maten du betalat för, på så sätt har du lunch till dagen efter.
Ikon träd

Biogas är bra, minskat matsvinn är ännu bättre!

 

Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfallet än att använda matavfallet för biogasproduktion.

 

Sidansvarig: Avfallsavdelningen

2019-09-10

Klicka för support
Stäng supportfönster