Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

UF-företaget som vill öka hållbar konsumtion

Matavfall redo för kompost

Fyra engagerade elever från Fridegårdsgymnasiet med en ambition att göra något för miljön resulterade i UF-företaget Second Chance.

Jennifer Riise, Oscar Nabbe, Jonathan Holm och William Sehman gick i samma klass men hade aldrig jobbat ihop tidigare. När det var dags att starta UF-företag hade de dock samma målbild: att på något sätt förbättra miljön. 

Vi är alla fyra väldigt intresserade av hållbarhet och har sett hur stor klimatförändringen varit under de senaste åren. Det är klart att vi som ungdomar är väldigt oroliga över vår framtid på grund av det, säger Jennifer Riise, VD Second Chance. Jag tror att många precis som oss vill leva mer hållbart.

Second Chance inriktar sig på att sälja second hand-kläder på webben för att minska de utsläpp som uppkommer när nya kläder tillverkas.  

Vårt mål var att skapa en hållbar trend bland folk att handla miljövänligt och samtidigt göra det enkelt och tillgängligt, säger ekonomiansvarig Jonathan Holm. Det finns inte så stort utbud av second hand-kläder i Bålsta och vi ville ändra på det.

Vill ha ett bättre utbud av second hand-butiker i Bålsta 

Vi handlar ofta second hand själva. Det handlar ju  om att minska den klimatpåverkan kläder har på miljön. En annan fördel är ju att man kan hitta väldigt snygga och framförallt unika plagg för en billigare peng om man handlar second hand, säger Jennifer Riise.

Second Chance lanserade sin webbplats i oktober förra året och har idag sålt totalt 70 kilo kläder till bland annat Örebro länsteater. Försäljningen till privatpersoner på webben har dock gått ganska trögt, enligt säljchefen Oscar Nabbe. Det gick betydligt bättre när Second Chance dök upp som en pop-up butik i Bålsta centrum.

Vi har fått jättebra respons när vi har varit ute, det är många som är nyfikna på vad vi gör och stöttar oss i vårt projekt, säger Oscar Nabbe.

Second Chance tror att fler Håbobor skulle handla second hand om det bara fanns ett större utbud.

Det är bara vi och Röda korset som säljer second hand-kläder här i Håbo vad vi vet. Men vi har märkt att Håboborna gärna vill se och känna på kläderna när de köper secondhand. Det skulle behövas en lite mer trendig second hand-butik centralt för att öka återanvändningen av kläder, säger William Sehman marknadsföringsansvarig. 

UF-året lider mot sitt slut, vilket betyder att Second Chance inom kort kommer att behöva lägga ner sin verksamhet. Jennifer, Oscar, Jonathan och William tycker att UF-tiden har gått alldeles för fort men menar att de har lärt sig väldigt mycket om sig själva, om gruppdynamik, entreprenörskap och hållbarhetsfrågor.

Hade vi vetat vad vi vet idag hade vi nog försökt att starta igång företaget snabbare, säger säljchefen Oscar Nabbe. Då hade vi haft ett större utbud uppe på webbplatsen och varit i full gång under julhandeln. Det skulle ha vart perfekt för oss då årets julklapp var det återvunna plagget.

Grönt träd.

 

Om Håbo inspirerar

Håbo inspirerar är en artikelserie där avfallsavdelningen uppmärksammar kommuninvånare som på något sätt engagerar sig i hållbarhetsfrågor.

 

Känner du någon vi borde lyfta här? Din kompis, chef, kollega eller kanske du själv? Kontakta oss på avfallsavdelningen@habo.se.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster