Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

”Det finns människor som kämpar för vår framtid”

Matavfall redo för kompost

Har du hört talas om Greta Thunberg och hennes kamp för klimatet? I Håbo lever och bor 14-åriga Melda som för samma kamp, hon är engagerad i Fridays for future och vill se en politisk förändring globalt och lokalt.

Klimathotet och den ekologiska nedbrytningen väcker så klart en rädsla i mig, men jag känner ändå hopp för jag vet att det finns människor som kämpar för vår framtid, säger Melda.

Strejkar för klimatet

En dag, i augusti 2018, berättade Meldas pappa om en tjej vid namn Greta. Det blev startskottet för Meldas engagemang.

Samma kväll som jag fick höra om Greta, bestämde jag mig för att jag ville vara med på manifestationen. Jag åkte in till Stockholm dagen därpå, säger Melda.

Idag engagerar sig Melda i Fridays for future, som finns i flera länder världen över. Tillsammans protesterar de emot att politiker och företag inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar. I Sverige är ambitionen att inte sluta protestera förrän svensk politik är i linje med Parisavtalet.*

Att engagera sig i Fridays for future innebär bland annat att strejka för klimatet på fredagar. Det måste inte vara varje fredag eller hela fredagen, men så mycket man kan eller orkar i den situationen man befinner sig, säger Melda.

Den 24 maj hölls en global strejkdag i Kungsträdgården. En manifestation som Melda och hennes vänner hade planerat väldigt längre. I Stockholm samlades tiotusen demonstranter, och manifestationer ägde rum på totalt 109 orter runt om i Sverige.

Det var jättemäktigt att vara där och se hur många vi faktiskt är, säger Melda.

Innan hon ens hört talas om Greta hade Meldas engagemang väckts av att hon läst om klimatförändringarna. Sakta men säkert började hon förstå hur allting hänger ihop, vad som påverkar klimatet och vad vi måste göra för att få till en förändring.

För mig är det jätteviktigt att vi sätter press på politiker och visar att vi är många som begär förändring, säger Melda, jag blir rädd och frustrerad över att klimatförändringarna inte tas på allvar. Det är vår framtid det handlar om.

Om jag hade politiskt mandat

Det första jag skulle göra är att utlysa klimatnödläge och därifrån jobba med att förändra lagar och systemet, säger Melda. Att utlösa klimatläge är att erkänna att vi bland annat behöver göra akuta åtgärder för att nå Parisavtalets mål.

Melda vill att Sverige ska ha en klimatpolitik som ger verkliga resultat och önskar att politikerna kunde lyssna mer på forskare världen över, och fatta beslut utifrån det.

Jag hoppas att politiken kommer att sluta ”play it safe” och på allvar bland annat arbeta för att göra Sverige fossilfritt.

På kommunal nivå önskar hon sig mer eller mindre samma sak, med ett tillägg:

Utökade kommunala transporter och cykelvägar, så att det blir enklare att välja bort att åka bil.

* Vad innebär Parisavtalet?

I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader.

Melda i orange tröja

Meldas tre tips för dig som vill börja leva mer hållbart

  • Börja åka tåg istället för flyg, särskilt inrikes.
  • Köp second hand-kläder istället för nyproducerat.
  • Byt ut köttet mot vegetarisk eller vegansk mat.
Grönt träd.


Om Håbo inspirerar

Håbo inspirerar är en artikelserie där avfallsavdelningen uppmärksammar kommuninvånare som på något sätt engagerar sig i hållbarhetsfrågor.


Känner du någon vi borde lyfta här? Din kompis, chef, kollega eller kanske du själv? Kontakta oss på avfallsavdelningen@habo.se så får vi kontakt med varandra.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster