Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Nu inför vi fyrfackskärl i Håbo kommun

I oktober månad börjar de första fyrfackskärlen ställas ut till fritidshus och villahushåll i Håbo kommun. Redan från och med den 19 oktober kommer dock alla kommuninvånare som bor i villahushåll att få nya tömningsdagar.

Håbo, Knivsta, Sigtuna och Upplands-Bro kommuner har gemensamt handlat upp ett nytt insamlingssystem för avfall. Samarbetet är unikt i sitt slag då kommunerna varken har bildat ett nytt gemensamt bolag eller förbund. Varje kommun är en fristående aktör. Samarbetet bygger på samverkan och samarbete.

Samarbetet har gjort det möjligt att få till bra avtal. Det hade inte varit möjligt för Håbo kommun att göra detta ensamma, eftersom vi är en relativt liten kommun, säger Anna Darpe, avfallschef i Håbo kommun.

Förberedelserna för införandet av fyrfackskärl har pågått i drygt ett och ett halvt år. Samtliga fritidshusägare i kommunen kommer att få nya fyrfackskärl mellan den 12-16 oktober. De första villahushållen får sina fyrfackskärl redan veckan efter.

Vissa områden får både nya fyrfackskärl och nya tömningsdagar under vecka 43, säger Anna Darpe.

Anledningen till att kommuninvånarna får nya tömningsdagar är på grund av att kommunen nu byter insamlingssystem för avfall. Alla kommuninvånare som berörs av förändringen kommer att få ett brev hemskickat med sina nya tömningsdagar.

Vi vill förenkla så mycket som möjligt för våra kommuninvånare. Vi vet att nya tömningsdagar kan vara förvirrande att hålla koll på så från och med mitten av oktober lanserar vi även vår nya app. Där kan man få påminnelser direkt i mobilen om när det är dags att ställa ut sina kärl för tömning, säger Anna Darpe.

Avfallsappen kommer du att kunna ladda ner där du brukar ladda ner appar. I Google play eller Appstore. Mer information kommer vid lansering.

Ny avfallsentreprenör

Den nya entreprenören, Ohlssons AB, kommer att tömma kommuninvånarnas utsorterade avfall. Ohlssons sopbilar är indelade i fyra fack, ett för varje avfallstyp. De nya röda renhållningsbilarna är av högsta miljöklass och kör på så miljövänligt bränsle som möjligt för en minimal påverkan på miljön.

Vi har arbetat med hållbara sorteringslösningar i södra Sverige i mer än 20 år. Nu ser vi fram emot att tillsammans med Sigtuna, Håbo, Upplands-Bro, Knivsta och dess invånare göra områdena ännu mer hållbara, säger Kjellåke Fyrgård, VD på Ohlssons AB.

Här kan du läsa mer om Ohlssons AB. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sortering i fyrfackskärl - så funkar det

Hushållens nuvarande avfallskärl byts ut till två nya kärl som är indelade i fyra fack var. I kärlen sorteras restavfall, matavfall, tidningar/returpapper samt förpackningar av ofärgat glas, färgat glas, metall, papper och plast.

Införandet går i linje med kommunens vision och bidrar till att vi ska nå Håbos miljömål, nationella mål samt de globala målen i Agenda 2030, säger Lisbeth Bolin (C), ordförande i tekniska nämnden i Håbo kommun. Återvinningen behöver öka och vi vill att det ska vara lätt att göra rätt i vår kommun.

Med det här systemet kan villa- och fritidsägare sortera sitt avfall direkt vid bostaden.

Våra nya fyrfacks-sopbilar kommer sedan till stor del köras på biogas som producerats av det matavfall som vi i Håbo har sorterat ut. Detta kretslopp och omställning till cirkulär ekonomi är nödvändig för att vi ska nå uppsatta miljö- och klimatmål något som också har förtydligats i kommunens förslag till hållbarhetsstrategi.

Här kan du läsa mer om fyrfackskärl.

Här kan du läsa mer om olika abonnemangstyper för fyrfackskärl.

Bakgrund

Enligt nya nationella förordningar ska 100 procent av alla bostäder erbjudas fastighetsnära insamling senast 1 april 2025. I praktiken innebär det att det ska vara enkelt att lämna ifrån sig utsorterade förpackningar och tidningar i nära anslutning till bostaden.

Fyrfackskärl har införts i ett 60-tal kommuner runt om i Sverige och erfarenheten är att hushållens sortering av avfall ökar markant när det blir lättare att lämna ifrån sig sitt sorterade avfall.

Enligt Avfall Sverige ökar den totala mängden insamlade förpackningar och returpapper per person samt mängden felsorterade förpackningar det vill säga det som slängs i en vanlig restavfallspåse lägre vid fastighetsnära system jämfört med kommuner utan Fastighetsnära insamling (FNI).

Plockanalyser av innehållet i en restavfallspåse visar att cirka 35 procent är förpackningar och tidningar samt cirka 21 procent är matavfall. Dessa avfallstyper kan man nu tack vare fyrfackskärlen samla in så att de kan återvinnas.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster