Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

 Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Internationella arbetsmiljödagen 2021

Den 28 april är det den internationella arbetsmiljödagen, vi tar tillfället i akt och lyfter chaufförernas arbetsmiljö.

Under knappt 3 månader (oktober till december 2020) ställdes totalt 44000 fyrfackskärl ut, i en utställningstakt på 900 kärl om dagen i Håbo, Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta. Ohlssons AB, som är kommunernas insamlingsentreprenör har arbetat med fyrfackskärl i över 20 år i södra Sverige. Deras chaufförer tömmer totalt cirka 1013 kärl per dag i Håbo. Totalt arbetar cirka 27 av Ohlssons chaufförer i samarbetskommunerna.

”Våra chaufförers arbetsmiljö är otroligt viktig för oss. Vi är måna om att de arbetar på ett säkert sätt både för sin egen skull och för att de ofta befinner sig inne i bostadsområden med många människor runtomkring.”, säger Anette Larsson, driftschef, Ohlssons AB.

  • Vi lär oss hela tiden nya saker på vägen, säger Anna Darpe, Avfallschef Håbo kommun. Under vintern hade den nya entreprenaden precis startats upp men vi vet redan nu att vi behöver göra vissa saker annorlunda nästa vinter. Både för att underlätta för chaufförerna och för att sophämtningen ska bli så smidig som möjlig för kommuninvånarna under vintern.

Arbetsmiljöcertifiering

Ohlssons är arbetsmiljöcertifierade enligt ISO 45001, varje år genomförs en revision där arbetsmiljöarbetet granskas av en extern part för att säkerställa att arbetet genomförs korrekt.

”Vi är stolta över vår certifiering i arbetsmiljö. Den innebär att vi följer en ISO-standard som säkerställer ett systematiskt arbete med säkerhet, psykosocial arbetsmiljö, engagemang och delaktighet.”, säger Mikael Blomqvist, regionchef, Ohlssons AB.

Det är inte bara ISO-certifieringens och Ohlssons egna riktlinjer som följs, utan självklart följer de även arbetsmiljöverkets föreskrifter.

”Arbetsmiljöverket har utformat föreskrifter för renhållningsarbetare. De är speciellt utformade just med chaufförens och invånarnas säkerhet i åtanke. Det handlar till exempel om att undvika att backa med renhållningsbilen och att inte lyfta för tungt”, avslutar Anette Larsson.

Det här kan du som kommuninvånare göra

För att underlätta för chaufförerna kan även du som kommuninvånare hjälpa till. Små saker som gör stor skillnad.

  • Ställer dina fyrfackskärl så att våra chaufförer lätt kommer åt dem på tömningsdagen. Kärlen ska stå på en plan hårdgjord yta, utan nivåskillnader (som trösklar och kanter). En yta räknas som hårdgjord om chauffören kan dra eller skjuta kärlet utan svårigheter. Gräs och kullersten som skapar svårigheter för chauffören räknas inte som hårdgjord yta.
  • Säkerställer att vägen fram till dina kärl är fria från hinder. Det ska vara lätt att dra kärlen från tömningsplatsen till sopbilen.
  • Lägg tidningar/returpapper fritt i insatsen för tidningar/returpapper. Lägg inte i en papperskassedå dessa lätt fastnar i fyrfacksbilen.
  • Komprimera mjukplasten. Mjukplast kan du med fördel lägga i gamla brödpåsar eller fryspåsar så att den komprimeras. Det underlättar också så att plasten inte flyger runt när vi tömmer dina kärl.

Om internationella arbetsmiljödagen:

Internationella Arbetsmiljödagen ”World Day for Safety and Health at Work” är en årlig världsomfattande kampanj för att främja ett säkert, hälsosamt och hållbart arbete

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster