Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Friluftslivets år

Forskning visar att friluftsliv har positiva effekter både på hälsan, ekonomin och miljön. Under 2021 genomfördes det nationella samverkansprojektet Friluftslivets år, där Håbo kommun var en av 300 aktörer. Projektet syftade till att få fler människor att prova friluftsliv oh långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

 

luftenarfri.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta massor av intressant fakta kopplat till friluftsliv.

 

Hitta ditt äventyr, smultronställe eller utflyktsmål i naturen med hjälp av naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller information här på vår hemsida

Här är ett axplock av det som vi lyfte fram under friluftslivets år

Tema

Månad

Aktivitet

Invigning

Januari

Info om året på hemsida och sociala medier

Inspiratör friluftsliv

Februari

Läs nyhet om att Håbo satsar på friluftslivsambassadörer i skolan – en del av Friluftslivets år. Länk till annan webbplats.

Klicka här för att höra P4 Upplands intervju med naturskolepedagog Lena Sköldberg om friluftslivsambassadörer i skolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Klicka här för att läsa intervjun med Joachim Tiefensee som som är naturvårdare/tillsynsman inom Granåsens naturreservat och som lägger mycket engagemang och tid på att området ska vara välskött och välkomnande. Länk till annan webbplats.

Friluftskompis

Mars

Spela friluftsbingo Pdf, 1.4 MB. Länk till annan webbplats.-Nu under pandemin är det svårt att träffas på vanligt sätt. Därför kommer här ett bingo som du kan spela, själv eller tillsammans med dina närmaste. Finns även möjlighet att vara med i en tävling!

Hela Sveriges friluftsdag

April

Läs nyhet om att naturskolan i Håbo inspirerade på Naturvårdsverkets webbinarium om vikten av friluftsdagar i alla åldrar Öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Skräpplockardagarna genomfördes tillsammans med engagerade förskolor och skolor. Öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Friluftsliv i skyddad natur

Maj

Bildspel från Håbo om friluftsliv i skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Äta ute

Juni

I Uppsala län genomförs den gemensamma satsningen ”Ät ute – din digitala utflyktslåda” av SLU Future Food, Centrum för naturvägledning (CNV), Upplandsstiftelsen och Ät UPPsala län/Länsstyrelsen Uppsala län.

Läs mer här - Ät ute - din digitala utflyktslåda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

I juni invigdes Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. även ett nytt smultronställe i naturen, Frösundaviks strandpark

Juli

Sova ute

Testa på enkelheten och upplevelsen att sova ute! Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta enstaka dygn ute i naturen. Här kommer några tips för bästa övernattningen utomhus:

🏕️ Kolla upp området där du tänkt tälta. I vissa områden kan det vara förbjudet.

🏕️ Slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar.

🏕️ Tälta inte nära bostäder.

Passa på att se Svenskt Friluftslivs film med Anders ”Ankan” Johansson om vad som gäller vid tältning nära bostäder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Augusti

Jag har aldrig...

Utmana dig själv med att göra något du aldrig gjort förut! Saknar du utrustning? Besök fritidsbanken i Bålsta Öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. - där finns fritidsutrustning att låna gratis.

Hitta inspiration
Luften är fri/jag har aldrig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Upplandsstiftelsen/vilken är din utmaning? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

September

Gilla friluftslivet

En viktigt målgrupp för friluftslivets år är personer med utländsk bakgrund. Kultur- och fritidsförvaltningen driver och leder friluftsverksamhet för att främja psykisk hälsa och integration för målgruppen kvotflyktingar och nyanlända familjer. Läs mer om verksamheten här Öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Oktober

Lära ute

Öppet hus på naturskolan Vattunöden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

November

Må bra ute

 

Friluftsliv får oss att må bra och bidrar till bättre folkhälsa och välmående. Det vittnar forskningen om och nog har väl du känt en känsla av välmående och tillfredställelse efter en stund i naturen? Gå ut, så får du se!

Håbos omväxlande natur med närhet till Mälaren och traktens rika kulturhistoria skapar goda förutsättningar för friluftsliv. Granåsen, Hjälstaviken och Viby friluftsområde är några av våra mest besökta naturområden.

På Upplev Håbo hittar du fler tips på områden att besöka.

https://www.habo.se/uppleva-och-gora/upplev-habo.html Länk till annan webbplats.

#måbraute Länk till annan webbplats.


Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningennett Wass

Klicka för support
Stäng supportfönster