Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Trafikantveckan - för hållbara resor och transporter

Gul UL buss kör på gatan. Gula löv rutomkring.

Vill du göra skillnad? Gå, cykla eller åk kollektivt. Trafiken är en av våra största miljöutmaningar och bidrar bland annat till föroreningar, buller, trafikträngsel, ökad växthuseffekt och försurning.

Idag ökar trafiken både lokalt och globalt. Den är en av vår tids största miljöutmaningar och bidrar till bland annat ökad växthuseffekt, föroreningar och buller.

Fördelarna med att gå, cykla eller åka kollektivt är många. Väljer vi att göra det ibland, istället för att ta bilen, är det bättre rent ekonomiskt för vår egen hälsa, för klimatet och det är även mer jämställt.

Visste du att... en bil tar upp lika mycket plats som 20 personer till fots i staden!

Om trafikantveckan

Europeiska trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum den 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att främja hälsosamma och hållbara transportsätt. För år 2020 är temat "Fossilfria resor för alla" och har sloganen Var smart - res smart!.

Läs mer om Trafikantveckan i Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om Trafikantveckan i Europalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi deltar!

Håbo kommun genomför aktiviteter för att uppmärksamma veckan. Här kommer du att hitta uppläget för alla aktiviteter och mer information när det är fastställt hur kommunen kommer att delta. Håll även utkik i sociala medier för mer information!

Cykelstrategi på gång

Håbo kommun håller på att arbeta fram en cykelstrategi.

En aktuell cykelstrategi är ett viktigt styrdokument för att kunna göra insatser för att främja cyklandet i kommunen. Genom insatser som gör cykeln till ett mer konkurrenskraftigt transportmedel kan vi minska bilanvändandet.

Planen kommer också att ligga till grund för planering och prioritering samt för att avsätta resurser för cykelinfrastruktur.

En dotter och en pappa som cyklar

Fördelar med att lämna bilen hemma:

  • Håll dig frisk! Att cykla eller gå korta avstånd (upp till 5 km) till arbetet ger dig de 30 minuters motion per dag som rekommenderas för att du ska hålla dig stark och frisk. Studier visar att personer som promenerar minst 30 minuter om dagen lever i genomsnitt tre till sju år längre.
  • Gör planeten fantastisk igen! I våra städer ligger vägtransporter bakom 40 procent av koldioxidutsläppen. Genom att välja cykeln för 2-kilometersturen till jobbet besparar du planeten 86 kilo koldioxid per år.
  • Att gå ökar säkerheten! Om antalet gångtrafikanter i en stad dubbleras, minskar risken för trafikolyckor med 66 procent.
  • Stora ekonomiska vinningar! En studie visar att genomsnittsinvånaren kan spara uppemot 30 000 kronor per år genom att använda cykel istället för bil.
  • Du kan göra annat! När du reser kollektivt kan du använda restiden för att läsa tidningen, arbeta via din smarttelefon, prata med vänner eller varför inte bara luta dig tillbaka, koppla av och lyssna på musik.
Två kvinnor som cyklar med en gul åker i bakgrunden

Sidansvarig: Anna Atterlöf

2020-05-13

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster