Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Världsvattendagen - hur skulle ditt liv se ut utan tillgång till vatten?

Vattenkran

Vatten är en grundförutsättning för allt levande på jorden, för människors hälsa och en hållbar utveckling. Hur skulle ditt liv se ut utan tillgång till vatten? Den 22 mars uppmärksammar vi Världsvattendagen. Ett sätt att minska vattenförbrukningen är att undvika onödig vattenförbrukning. Här ger vi några tips.

Varje år den 22 mars inträffar världsvattendagen. Världsvattendagen startades av FN:s generalförsamling 1992 och målet med dagen är att lyfta vattenfrågor i alla dess former. Vatten är en gemensam global naturresurs som rör sig i ett evigt kretslopp och spelar en viktig roll för en global hållbar utveckling. Alla är beroende av tillgången till rent vatten, därför är det också viktigt att vi alla tar ansvar för att hålla vårt gemensamma vatten rent.

Ett liv utan tillgång till rent vatten skulle snabbt bli besvärligt. Du kan inte börja din morgon med en kopp kaffe eller te, diska efter frukosten går inte och du kan inte heller borsta tänderna, spola i toaletten eller tvätta händerna efter ditt toalettbesök. Faktum är att utan vatten överlever vi endast några få dagar.

Som tur är har vi hittills generellt haft gott om vatten i Sverige. Under sommaren 2018 blev det däremot tydligt att även våra vattenresurser kan ta slut på vissa håll om vi inte anpassar oss till en minskad vattenförbrukning av både miljömässiga och ekonomiska skäl.

Många droppar små

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn. Den generella fördelningen av hur vi använder vatten är:

  • 60 liter för personlig hygien
  • 30 liter för toalettspolning
  • 15 liter för disk
  • 15 liter för tvätt
  • 10 liter för mat och dryck
  • 10 liter övrigt

Ett sätt att minska vattenförbrukningen är att undvika onödig vattenförbrukning. En droppande kran eller läckande toalett innebär en onödig vattenförbrukning som dessutom leder till onödiga kostnader för dig som abonnent.

Med enkla medel kan du spara på vattenförbrukningen genom att:

  • Åtgärda droppande kranar och toaletter. På ett dygn kan en kran som står och droppar förbruka uppemot 80 liter vatten. En läckande toalett kan i värsta fall dra 1000 liter per dygn.
  • Duscha istället för att bada badkar.
  • Tvätta bara fulla maskiner.
  • Samla regnvatten att vattna trädgården med istället för att använda dricksvatten.

Vatten ur ett globalt perspektiv

Allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp och forskning visar att klimatförändringarnas effekter blir extra påtagliga genom vattnet. Tillgången på vatten kommer att bli svårare att förutse och leda till svår torka på vissa håll. Samtidigt kommer andra platser att hotas av översvämningar som i sin tur kan förorena viktiga vattenkällor.

I västvärlden är rent vatten något vi lärt oss att ta för givet. Tyvärr ser det inte ut så på många platser på jorden. Brist på rent vatten är en vardag för 2,2 miljoner människor. Många tvingas gå långa sträckor för att hämta vatten och detta är även en fråga om jämställdhet eftersom det ofta är kvinnor och flickor som ansvarar för familjernas vattenförsörjning.

Tillgång till rent vatten för alla är grundläggande för människors hälsa och utveckling och detta uppmärksammas i Globala målen, Mål 6: Rent vatten och sanitet för alla. Här kan du läsa mer och få snabba tips på hur du kan bidra till att uppfylla målet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Sidansvarig: Anna Atterlöf

2020-03-18

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster