Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Friluftslivets år 2021

I Sverige är luften fri så var ute mer! Tack vare allemansrätten kan i stort sett alla i Sverige vara ute i friska luften. Forskning visar att Friluftsliv har positiva effekter både på hälsan, ekonomin och miljön. Under 2021 genomförs Friluftslivets år som syftar till att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Svenskt Friluftsliv leder arbetet tillsammans med Naturvårdsverket. Länsstyrelsen i Uppsala län samordnar arbetet i vårt län och kommunstyrelsens förvaltning samordnar arbetet i Håbo kommun. Håbo kommun kommer under året att lyfta fram olika aspekter av friluftslivet utifrån de olika månadsteman som finns nedan, med förhoppning att inspirera fler att hitta ut!

Vad är friluftsliv?

Friluftsliv kan ha olika innebörd för olika personer men innebär någon form av naturkontakt och de upplevelser som vi får när vi vistas i naturen, oavsett vad vi gör. Begreppet natur i detta sammanhang omfattar allt från den otillgängliga naturen till grönområden i våra tätorter. Vi kan alla utöva friluftsliv utifrån våra förutsättningar, och många gånger tänker vi nog inte på att det är det vi gör när vi tar en promenad i skogen eller tar en fika i närmaste park. Friluftsliv är även en av de största folkrörelserna i Sverige som samlar omkring 1,8 miljoner medlemmar i 26 olika ideella friluftsorganisationer.

Teman månad för månad under friluftslivets år

Friluftslivets år består av tolv leveranser som manifesteras under en månad i taget (men kan genomföras under hela året). Här publicerar vi efterhand ett axplock av det som vi genomfört och lyft fram under respektive månad.

Januari - Invigning Friluftslivets år 2021 (nationell invigningsvecka 16-24/1)

Februari - Inspiratör friluftsliv

Läs nyhet om att Håbo satsar på friluftslivsambassadörer i skolan – en del av Friluftslivets år.

Klicka här för att höra P4 Upplands intervju med naturskolepedagog Lena Sköldberg om friluftslivsambassadörer i skolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klicka här för att läsa intervjun med Joachim Tiefensee som som är naturvårdare/tillsynsman inom Granåsens naturreservat och som lägger mycket engagemang och tid på att området ska vara välskött och välkomnande.

Mars - Friluftskompis

Spela friluftsbingo Pdf, 1.4 MB.-Nu under pandemin är det svårt att träffas på vanligt sätt. Därför kommer här ett bingo som du kan spela, själv eller tillsammans med dina närmaste. Finns även möjlighet att vara med i en tävling!

April - Hela Sveriges friluftsdag

Läs nyhet om att naturskolan i Håbo inspirerade på Naturvårdsverkets webbinarium om vikten av friluftsdagar i alla åldrar Öppnas i nytt fönster.

Skräpplockardagarna genomfördes tillsammans med engagerade förskolor och skolor. Öppnas i nytt fönster.

Maj - Friluftsliv i skyddad natur

Bildspel från Håbo om friluftsliv i skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Juni - Äta ute

I Uppsala län genomförs den gemensamma satsningen ”Ät ute – din digitala utflyktslåda” av SLU Future Food, Centrum för naturvägledning (CNV), Upplandsstiftelsen och Ät UPPsala län/Länsstyrelsen Uppsala län.

Läs mer här - Ät ute - din digitala utflyktslåda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Juli - Sova ute

Testa på enkelheten och upplevelsen att sova ute! Allemansrätten gör det möjligt för dig att tälta enstaka dygn ute i naturen. Här kommer några tips för bästa övernattningen utomhus:

🏕️ Kolla upp området där du tänkt tälta. I vissa områden kan det vara förbjudet.

🏕️ Slå upp ditt tält på tålig mark. Du får inte tälta på betes- eller jordbruksmark som används eller på planteringar.

🏕️ Tälta inte nära bostäder.

Passa på att se Svenskt Friluftslivs film med Anders ”Ankan” Johansson om vad som gäller vid tältning nära bostäder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Augusti -Jag har aldrig…

Utmana dig själv med att göra något du aldrig gjort förut! Saknar du utrustning? Besök fritidsbanken i Bålsta Öppnas i nytt fönster. - där finns fritidsutrustning att låna gratis.

Hitta inspiration
Luften är fri/jag har aldrig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Upplandsstiftelsen/vilken är din utmaning? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

September - Gilla friluftslivet

En viktigt målgrupp för friluftslivets år är personer med utländsk bakgrund. Kultur- och fritidsförvaltningen driver och leder friluftsverksamhet för att främja psykisk hälsa och integration för målgruppen kvotflyktingar och nyanlända familjer. Läs mer om verksamheten här Öppnas i nytt fönster.

Oktober - Lära ute

Naturskolan vattunöden Öppnas i nytt fönster. är en del av skolverksamheten i Håbo kommun och en viktig motor för utomhuspedagogik. Kom och besök naturskolan under Öppet hus den 16 oktober! Öppnas i nytt fönster.

November - Må bra ute

December - Dialog friluftsliv

Det finns en nationell webbplats för friluftslivets år. Du hittar den på www.luftenarfri.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hitta ut med Naturkartan

I appen Sveriges naturkarta och på hemsidan www.naturkartan.se Länk till annan webbplats. kan du hitta ditt närmaste naturreservat, friluftsområdet eller smultronställe. Välj Uppsala läns naturkartan och sök efter badplatser, vandringsleder eller grillplatser. Informationen i Uppsala läns naturkarta har tagits fram av Länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen, i samarbete med länets kommuner.

Du hittar även massor av information om naturområden, stigar, vandringsleder, parker, grillplatser med mera här på vår hemsida.

Så tveka inte, ge dig ut och upplev naturen!

Hur bidrar Håbo kommun till ett aktivt friluftsliv?

Det finns många myndigheter, företag, föreningar och markägare som på olika sätt skapar förutsättningar för ett aktivt friluftsliv. Sveriges kommuner spelar en nyckelroll för ett väl fungerande friluftsliv på lokal nivå genom att bland annat avsätta mark för friluftsområden, naturreservat och parker, anlägga friluftsanordningar och stötta lokala förenigar och företag . Håbo kommun arbetar för att alla invånare ska ha möjlighet att komma ut i naturen och utöva friluftsliv. Detta görs bland annat genom:

  • Förvaltning och utveckling av friluftsområden och naturreservat som Viby friluftsområde, Granåsen och Ekilla.
  • Förvaltning och utveckling av parker och skogar i anslutning till bostadsområden.
  • Förvaltning och utveckling av stigar och leder som Upplandsleden och Torresta naturstig.
  • Tillgängliggöra platser genom den regionala samverkan Smultronställen i naturen.
  • Friluftliv som en integrerad del i förskola och grundskola genom bland annat naturskolans verksamhet, idrottsundervisning och fritidsverksamhet.
  • Stötta föreningar genom bidrag.
  • Bidra till att fler har möjlighet att utöva fritidsaktiviteter genom Fritidsbanken.
  • Utveckla förutsättningarna för friluftsliv och besöksnäring genom dialog och samverkan med andra myndigheter, företag och föreningar, exempelvis via genomförande av olika LONA-projekt.
  • Får fler invånare och besökare att hitta ut genom information och marknadsföring via hemsida, appar, sociala medier och trycksaker.

Intervju med Håbo kommuns kommunekolog Anett Wass

Klicka här för att läsa intervjun med Anett Wass, kommunekolog som berättar mer om Friluftslivets år, Håbo kommuns deltagande och ger friluftstips.

Vill du, din förening eller företag vara med?

Är du eller din förening/företag intresserad av att arrangera eller samverka kring någon aktivitet inom ramen för friluftslivets år 2021?

Hör då av dig till Anett Wass, kommunekolog
Mejl: anett.wass@habo.se

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningennett Wass

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster