Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Trafikantveckan - för hållbara resor och transporter

Gul UL buss kör på gatan. Gula löv rutomkring.

Vill du göra skillnad? Gå, cykla eller åk kollektivt. Trafiken är en av våra största miljöutmaningar och bidrar bland annat till föroreningar, buller, trafikträngsel, ökad växthuseffekt och försurning.

Fördelarna med att gå, cykla eller åka kollektivt är många. Väljer vi att göra det ibland, istället för att ta bilen, är det bättre rent ekonomiskt, för vår egen hälsa och för klimatet.

Visste du att... en bil tar upp lika mycket plats som 20 personer till fots i staden!

Om trafikantveckan

Europeiska trafikantveckan är en upplysningskampanj som äger rum den 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att främja hälsosamma och hållbara transportsätt. För år 2020 är temat "Fossilfria resor för alla" och har sloganen Var smart - res smart!.

Trafikantveckan i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trafikantveckan i Europa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fossilfria resor med förnyelsebara bränslen

Kol, olja och naturgas är fossila bränslen som används till fordon. Fossilfria resor innebär att fordon drivs av förnyelsebara bränslen. Bränslen som är gjorda på avfall är förnyelsebart. Väljer du ett eldrivet fordon behöver elen komma från sol, vind eller vatten för att räknas till förnyelsebart drivmedel.

Biodiesel tillverkas av slaktrester och matrester blir biogas, båda är exempel på förnyelsebart bränsle. I Håbo sorteras våra matrester och blir biogas.

Att övergå till förnyelsebart bränsle är en viktig del till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att nå dit måste alla hjälpas åt.

På BioDriv Östs hemsida kan du läsa mer om förnybara alternativa bränslen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testcyklist 2020

I Håbo kommer en familj fungera som cykelambassadörer i projektet Testcyklist 2020 under november. Ett flertal familjer kommer via Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsregionen få låna en elcykel under två veckors tid. Under den tiden ska de föra resedagbok så att Energi- och klimatrådgivningen kan följa upp projektet. Vi hoppas vår testcyklistfamilj kommer att inspirera fler i Håbo till att ta cykeln.

Håbo kommun vill uppmana alla som har möjlighet att anta utmaningen och använda cykeln som enda transportmedel under en veckas tid! Dokumentera din cykelvecka och gör ett bidrag på Facebook eller Instagram under #jagtarcykeln så har du chans att vinna en elcykel! Tävlingen pågår fram till den 31/10.
Läs mer om testcyklist 2020 och tävlingen här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunens cykelambassadörer i Testcyklist 2020

Från Håbo deltar en familj i Testcyklist 2020.

Jag är 48 år och lever ensam med mina två barn som är 15 och 13. Barnen bor hos mig varannan vecka. Vi bor i centrala Bålsta, vi cyklar och går mycket redan i dagsläget, till stationen, till skola och fritidsaktiviteter. Jag tycker att miljö- och klimatfrågan är viktig och försöker göra det jag kan för att minska min klimatpåverkan. Projektet ger mig chansen att testa elcykel och ellådcykel så att jag kan testa hur det är att ta sig längre sträckor med cykel och vilka lastmöjligheter det finns med cykel och hur detta fungerar i november.

Mellan 2-15 november kommer ni kunna följa dem närmare!

En dotter och en pappa som cyklar

Fördelar med att lämna bilen hemma:

  • Håll dig frisk! Att cykla eller gå korta avstånd (upp till 5 km) till arbetet ger dig de 30 minuters motion per dag som rekommenderas för att du ska hålla dig stark och frisk. Studier visar att personer som promenerar minst 30 minuter om dagen lever i genomsnitt tre till sju år längre.
  • Gör planeten fantastisk igen! I våra städer ligger vägtransporter bakom 40 procent av koldioxidutsläppen. Genom att välja cykeln för 2-kilometersturen till jobbet besparar du planeten 86 kilo koldioxid per år.
  • Att gå ökar säkerheten! Om antalet gångtrafikanter i en stad dubbleras, minskar risken för trafikolyckor med 66 procent.
  • Stora ekonomiska vinningar! En studie visar att genomsnittsinvånaren kan spara uppemot 30 000 kronor per år genom att använda cykel istället för bil.
  • Du kan göra annat! När du reser kollektivt kan du använda restiden för att läsa tidningen, arbeta via din smarttelefon, prata med vänner eller varför inte bara luta dig tillbaka, koppla av och lyssna på musik.

Sidansvarig: Anna Atterlöf

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster