Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Trafikantveckan (Europeiska mobilitetsveckan) - för hållbara resor och transporter

Gul UL buss kör på gatan. Gula löv rutomkring.

Vill du göra skillnad? Gå, cykla eller åk kollektivt. Trafiken är en av våra största miljöutmaningar och bidrar bland annat till föroreningar, buller, trafikträngsel, ökad växthuseffekt och försurning.

Fördelarna med att gå, cykla eller åka kollektivt är många. Väljer vi att göra det ibland, istället för att ta bilen, är det bättre rent ekonomiskt, för vår egen hälsa och för klimatet.

Visste du att... en bil tar upp lika mycket plats som 20 personer till fots i staden!

Om trafikantveckan (Europeiska mobilitetsveckan)

Trafikantveckan bytte till 2021 års upplaga namn till Europeiska mobilitetsveckan. Mobilitetsveckan är en upplysningskampanj som äger rum den 16-22 september varje år. Kampanjen går ut på att främja hälsosamma och hållbara transportsätt. För år 2021 är temat "Hållbar mobilitet - sunt och tryggt" och har sloganen Håll dig frisk, res hållbart. Temat har sin grund i Covid-pandemin och de negativa hälsoeffekter (exempelvis mer stillasitande och psykisk ohälsa) som den medfört.

Trafikantveckan i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trafikantveckan i Europa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fossilfria resor med förnyelsebara bränslen

Kol, olja och naturgas är fossila bränslen som används till fordon. Fossilfria resor innebär att fordon drivs av förnyelsebara bränslen. Bränslen som är gjorda på avfall är förnyelsebart. Väljer du ett eldrivet fordon behöver elen komma från sol, vind eller vatten för att räknas till förnyelsebart drivmedel.

Biodiesel tillverkas av slaktrester och matrester blir biogas, båda är exempel på förnyelsebart bränsle. I Håbo sorteras våra matrester och blir biogas.

Att övergå till förnyelsebart bränsle är en viktig del till omställningen till ett fossilbränslefritt samhälle. Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att nå dit måste alla hjälpas åt.

På BioDriv Östs hemsida kan du läsa mer om förnybara alternativa bränslen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En dotter och en pappa som cyklar

Fördelar med att lämna bilen hemma:

  • Håll dig frisk! Att cykla eller gå korta avstånd (upp till 5 km) till arbetet ger dig de 30 minuters motion per dag som rekommenderas för att du ska hålla dig stark och frisk. Studier visar att personer som promenerar minst 30 minuter om dagen lever i genomsnitt tre till sju år längre.
  • Gör planeten fantastisk igen! I våra städer ligger vägtransporter bakom 40 procent av koldioxidutsläppen. Genom att välja cykeln för 2-kilometersturen till jobbet besparar du planeten 86 kilo koldioxid per år.
  • Att gå ökar säkerheten! Om antalet gångtrafikanter i en stad dubbleras, minskar risken för trafikolyckor med 66 procent.
  • Stora ekonomiska vinningar! En studie visar att genomsnittsinvånaren kan spara uppemot 30 000 kronor per år genom att använda cykel istället för bil.
  • Du kan göra annat! När du reser kollektivt kan du använda restiden för att läsa tidningen, arbeta via din smarttelefon, prata med vänner eller varför inte bara luta dig tillbaka, koppla av och lyssna på musik.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster