Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Hur du kan bidra till ett hållbart Håbo

Fyra foton i ett kollage - sol genom trädgrenar, en blomma, en tallrik med mat och en cykel. Text på bilden: Små saker gör stor skillnad

Det är inte bara de storslagna besluten som har en roll att spela för att vi ska uppnå en hållbar utveckling. Vad vi gör som individer hemma eller på jobbet har också stor betydelse. Dina val gör skillnad. 

1. Bidra till en fossilbränslefri kommun

Gå, cykla eller åk kollektivt

Ofta väljer vi transportform av gammal vana. Pröva att åka kollektivt till jobbet. Om du bara ska ta dig korta sträckor är det allra bästa om du kan gå eller cykla.

Se över din energianvändning

Leta efter onödiga energibovar. Enerieffektivisera din bostad. Stäng av apparater som inte används, konsumera mindre vatten och släck lamporna i tomma rum.

Plastbanta

Se över din plastanvändning. Kan plasten bytas ut? Kolla att den plast du köper inte är baserad på petroleum då det inte är en förnyelsebar råvara.

Byt till miljöbil

Om du byter bil, byt då till en miljöbil som går på förnyelsebara drivmedel eller el.

Åk tillsammans

Samåk eller gå med i en bilpool.

Kör sparsamt

Om du kör en bil som går på fossilt bränsle (bensin eller diesel), kör sparsamt. Använd hög växel, kör mjukt och ha välpumpade däck så minskar du koldioxidutsläppen och spar bränsle.

2. Bidra till en giftfri och resurseffektiv kommun

Kemikaliebanta

Använd miljömärkta produkter och undvik kemikaler om det går. Många husmorsknep är både effektiva och snälla mot miljön.

Sortera ditt avfall

Bland det enklaste du kan göra är att börja sopsortera.  Var särskilt noga med färger, lösningsmedel, andra hushållskemikalier, batterier och elektronisk utrustning. Detta ska lämnas till återvinningscentalen (ÅVC).

Spola rätt

Hjälp oss att hålla vårt vatten rent. Spola rätt. Bara tre saker får spolas ner i toaletten - kiss, bajs och toalettpapper. Skräp hör hemma i papperskorgen.

Konsumera smart

Du kan bidra genom att tänka på vad och hur du handlar. Då kan du minska både mängden saker du kastar och halten av farliga ämnen i det du kastar. Sälj eller ge bort det du inte behöver, köp begagnat.

Minimera ditt matavfall

Se över ditt matsvinn, en kastad ostskiva om dagen blir flera kilo på ett år. Gör matlådor, frys in rester. Sortera matavfall som ändå blir över i den bruna matavfallspåsen - det blir biogas.

3. Bidra till naturmiljöer med mångfald

Bevara döda träd

Låt den där gamla döda tallen stå kvar på tomten fast den kanske inte är så vacker. Insektslivet i döda gamla träd är rikt, vilket också drar till sig insektsätande fåglar. Genom att låta trädet stå förbättrar du möjligheten för den biologiska mångfalden.

Tänk på att ”inte störa – inte förstöra” när du är ute i skogen

Skogen är mycket viktig för friluftslivet i Sverige. Därför måste vi gå varsamt fram och inte störa djuren eller förstöra växter, mark eller träd. Allemansrätten är något vi måste värna om.

Lär dig mer om skogen

Om du är skogsägare kan du delta i kurser och utbildningar som Skogsstyrelsen ordnar. Genom utbildning kan du få veta hur du undviker skador på skogsmarken av skogsmaskiner eller betning på skogsträden av älg och rådjur. Du kan också lära dig att avvärja svampangrepp och varför du bör plantera lövträd på avverkad mark.

0 av 4 har hittat den information de sökte

Sidansvarig: Anna Atterlöf

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster