Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Allemansrätten

Kvinna vandrande längs strand i solnedgång

Allemansrätten ger en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen, både på land och på vatten. Den ger oss både rättigheter och skyldigheter så kom ihåg allemansrättens huvudregel när du rör dig i naturen: ”Inte störa – inte förstöra”.

Du kan vandra, cykla, paddla, slå upp ett tält eller njuta av lugnet i skogen. Men tänk på att inte skada grödor, skogsplanteringar eller annan känslig mark. Ryttare och cyklister bör vara extra försiktiga så att inte marken och naturmiljön tar skada. Tälta gärna något dygn, på lämplig plats där du inte stör någon. Ta även hänsyn till boende genom att inte gå in eller vistas på någon annan tomt.

Ta med skräpet

Vi vill alla ha en ren natur så lämna inte skräp i naturen. Det du lämnar kan skada både människor och djur.

Elda med vett

Det är något extra att kunna göra upp en lägereld på din utflykt i naturen, men det innebär viss försiktighet. Ta med dig ved eller använd ved som finns på plats vid vissa iordningställda eldstäder. Bryt inte kvistar eller bark från levande träd. Elda inte om det är minsta fara för att elden sprider sig. Elda inte heller direkt på berghällar. Och självklart släcker du ordentligt innan du går därifrån.

Kom ihåg att hålla dig uppdaterad om det är eldningsförbud eller andra restriktioner. Följ brandriskprognosen via SMHIlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Håll koll på brandrisken i skog och mark via appen Brandrisk utelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bär, svamp och blommor

Det är verkligen en tillgång att kunna fylla frysen med bär och svamp från närmaste skogsdunge eller plocka en fin bukett med vilda sommarblommor. Men tänk på att vissa växter kan vara fridlysta och inte får plockas. Bryt inte heller grenar och bark från levande träd.

Ha hunden under uppsikt

Ta gärna med hunden på din utflykt i naturen, men ha den under uppsikt så att den inte stör djurlivet. Under perioden 1 mars – 20 augusti får din hund inte springa lös eftersom djurlivet är extra känsligt för störningar då.

Organiserat friluftsliv

Allemansrätten kan användas kommersiellt och av många användare samtidigt. Det ställer dock stora krav på dig som arrangör att ordna med aktiviteter på någon annans mark. Det allra bästa är att ta kontakt med mark-ägare, kommun eller länsstyrelsen innan aktiviteten påbörjas.

Allemansrätten gäller inte alltid

Det finns andra lagar och regler som styr vad du får och inte får göra i naturen. Ett exempel är att all körning med motorfordon i naturen är förbjuden enligt lag. Jakt och fiske ingår inte i allemansrätten, men du får fiska fritt med spö och vissa andra handredskap längs kusten och i våra fem största sjöar, däribland Mälaren. I skyddade områden som exempelvis naturreservat gäller speciella regler och allemansrätten kan därmed vara begränsad.

Lär dig mer i Naturvårdsverkets film

Här kan du se Naturvårdsverkets film om allemansrätten:

Testa dig själv i Håll Sverige Rents frågesport

Här hittar du Håll Sverige Rents frågesport om allemansrättenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Sidansvarig: Anett Wass

2020-06-30

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster