Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Gräsmatta till äng

För att bidra till en större mångfald av växter och djur och ett mer hållbart samhälle så klipper vi vissa gräsytor bara en gång under sommaren för att efterlikna en mer ängslik skötsel. Det är främst ytor på mager sandig mark som lämnas oklippta fram till augusti, då de slås och gräset tas bort.

I Bålsta finns det stora grönområden som består av klippta gräsmattor som har en funktion för bland annat rekreation, vattenreglering och bullerdämpning. Dessa ytor som klipps ofta hinner sällan blomma vilket är en nackdel för pollinerande och nekatarsökande insekter som fjärilar, humlor och solitärbin. För att bidra till en större mångfald av växter och djur så slår vi därför vissa gräsytor bara en gång om året där också gräset tas bort. Idag sköter vi ungefär 3,5 hektar som äng.

Arbetet med att lägga om till en mer ängslik skötsel på vissa gräsytor påbörjades i samband med ett naturvårdsprojekt som genomfördes under 2020-2021 (LONA Mångfaldsytor i Bålsta). I projektet inventerades floran på ett antal gräsytor i Bålsta för att ta reda på dess potential att utvecklas till att bli mer artrika om en ängslik skötsel infördes. Läs sammanställningen av växtinventeringen här Pdf, 1.7 MB, öppnas i nytt fönster..

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster