Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Vi sparar energi även i juletid

Nu drar Håbo kommun sitt strå till stacken och minskar även lite på julbelysningen, som ytterligare en del i kommunens arbete med energieffektivisering för att elen ska räcka till alla.

Håbo kommun arbetar intensivt för att bidra till minskad energiförbrukning dels genom att modernisera och energieffektivisera belysning, värme och ventilation. Nu har vi också sett över julbelysningen, och med beaktande av barnperspektivet, trygghet och trivsel har vi valt ut tre platser där vi kommer att minska på belysningen i juletid. Det betyder att det inte kommer att tändas ljus i julgranen i kommunparken och vi kommer inte heller att ha juldekorationsbelysning i Stationsrondellen och i Västerskogsrondellen.

Vi bidrar tillsammans

Att kommunen arbetar med att minska energiförbrukningen är i linje med Energimyndighetens rekommendationer, för att elen ska räcka till alla.

Om vi kan vara med och bidra till att dämpa elkostnaderna, minska risken för elbrist och visa solidaritet, så tycker jag att vi ska göra vårt allra bästa tillsammans för att minska vår energiförbrukning, men samtidigt tänka på vår trygghet och trivsel i samhället, säger kommundirektör Teresa Zetterblad. Hon tillägger att ytterligare en del blir att uppmuntra anställda att inte sätta upp dekorationsbelysning i kommunens egna kontors – och verksamhetslokaler och samtidigt påminna varandra att släcka lampan när vi lämnar ett rum.

Julbelysning - trivsel och trygghetsskapare

Julbelysning på offentliga platser i vår kommun är ett viktigt inslag för trivsel och trygghet från slutet av november till mitten av januari. Elförbrukningen för julbelysning är låg eftersom vi använder energieffektiva ljuskällor. Men, det finns ändå något vi kan göra för att minska elförbrukningen även i julbelysningen utan att det har betydande påverkan på verksamheter och trygghet i samhället. Det gör vi nu och kommer även på offentlig plats se över möjligheten att minska omfattningen av dekorationsbelysning, men med fokus på belysningens värde som trivsel-och trygghetsskapare.

Många goda skäl att spara el

Det finns många goda skäl att spara el, inte minst ekonomiska skäl, men också för att det ska räcka till alla. Energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd. VärIden är föränderlig och många aspekter påverkar el-tillgången, det kan vara vind, kyla och inte minst det nu pågående kriget i Ukraina till exempel. Nu drar vi vårt strå till stacken och hittar olika sätt att minska på vår förbrukning.

Det här gör vi för att spara el tillsammans i Håbo kommun

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster