Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Biologiska mångfaldens dag och pollineringsveckan - några tips!

mostphotos.com

Den 22 maj är det Biologiska mångfaldens dag och 20-28 maj är det pollineringsveckan. Vi vill passa på att tipsa om hur du som har trädgård kan bidra till mångfalden av växter, insekter och fåglar.

Din villaträdgård kan bli hem för många växt- och djurarter. Genom små skötselinsatser och rätt hantering av trädgårdsavfall kan du få en både vacker och upplevelserik trädgård. Den blir dessutom en viktig resurs för pollinerande insekter, fåglar och för den biologiska mångfalden i stort.

Några tips på vad du kan göra för den biologiska mångfalden

  • Sätt upp en fågelholk där blåmesen eller flugsnapparen kan bygga bo om våren och där småfåglar kan finna ett krypin kalla vinternätter.
  • Låt en del av gräsmattan växa fritt till förmån för vilda blommor. Så in lite vilda ängsblommor och klipp den bara 1-2 gånger per år.
  • Sätt upp ett insektshotell där vilda bin kan bygga bo eller fjärilar övervintra. Det är både fint att titta på och lätt att få gäster till.
  • Låt något hörn av trädgården vara lite vild, där buskage och lövhögar kan bli ett fint bo för igelkottar.
  • Ta hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt genom att kompostera på din tomt eller lämna till återvinningscentralen. Lämna aldrig trädgårdsavfall i naturen.

Här kan du läsa mer om hur du får mångfald i trädgården, få tips på växter som gynnar våra viktiga pollinatörer samt varför trädgårdsavfall inte får lämnas i naturen. Länk till annan webbplats.

Internationell dag för biologisk mångfald

Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år. Med dagen vill FN:s påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Biologisk mångfald handlar egentligen ytterst om oss människor, då det är förutsättningen för vår välfärd och överlevnad.

Läs mer om vad biologisk mångfald är och varför det är så viktigt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På vår sida om Hållbara Håbo kan du läsa mer om globala målet nummer 15 som handlar om ekosystem och biologisk mångfald

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster