Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Pollineringsveckan och biologiska mångfaldens dag

Foto: Håbo kommun

Den 22 maj är det biologiska mångfaldens dag och den 18-26 maj är det pollineringsveckan. Det vill vi uppmärksamma genom att rikta lite extra ljus mot våra livsviktiga pollinatörer och passa på att tipsa om hur du som har trädgård kan bidra till mångfalden av växter, insekter och fåglar. Den 22 maj får även kommunens tredklassare chansen att lära sig mer om pollinering.

Under biologiska mångfaldens dag den 22 maj deltar flera av kommunens årskurs 3-klasser i lek och läraktiviteter om insekter och pollinering tillsammans med Håbo Naturskola, där de bland annat får bygga bihotell, plantera frön och mycket annat spännande

För dig med egen trädgård kan du skapa hem för många växt- och djurarter. Genom små skötselinsatser och rätt hantering av trädgårdsavfall kan du få en både vacker och upplevelserik trädgård. Den blir dessutom en viktig resurs för pollinerande insekter, fåglar och för den biologiska mångfalden i stort.

Några tips på vad du kan göra för den biologiska mångfalden

  • Sätt upp en fågelholk där blåmesen eller flugsnapparen kan bygga bo om våren och där småfåglar kan finna ett krypin kalla vinternätter.
  • Låt en del av gräsmattan växa fritt till förmån för vilda blommor. Så in lite vilda ängsblommor och klipp den bara 1-2 gånger per år.
  • Sätt upp ett insektshotell där vilda bin kan bygga bo eller fjärilar övervintra. Det är både fint att titta på och lätt att få gäster till.
  • Låt något hörn av trädgården vara lite vild, där buskage och lövhögar kan bli ett fint bo för igelkottar.
  • Ta hand om ditt trädgårdsavfall på rätt sätt genom att kompostera på din tomt eller lämna till återvinningscentralen. Lämna aldrig trädgårdsavfall i naturen.

Här kan du läsa mer om hur du får mångfald i trädgården, få tips på växter som gynnar våra viktiga pollinatörer samt varför trädgårdsavfall inte får lämnas i naturen.

Pollineringsveckan 18-26 maj

Pollineringsveckan är ett initiativ från Pollinera Sverige, ett nätverk som arbetar för att sprida kunskap om pollinering och vad man som privatperson kan göra. Under Pollineringsveckan anordnar föreningar, företag, skolor, muséer, bibliotek och många andra runt om i hela Sverige olika aktiviteter som sprider kunskap om pollinerande insekter och de växter som de är beroende av och samspelar med. Pollinera Sverige - en plattform för samarbete och utveckling kring pollineringsfrågan Länk till annan webbplats.

Evenemang i Håbo under pollineringsveckan

Ta gärna en extra titt i vår evenemangskalender under veckan där det finns många utomhus-, natur- och naturvårdande evenemang arrangerade av andra organisationer och föreningar: habo.se/evenemangskalender

Internationell dag för biologisk mångfald 22 maj

Internationella dagen för biologisk mångfald är en av FN:s internationella dagar och uppmärksammas den 22 maj varje år. Med dagen vill FN:s påminna om den biologiska mångfaldens betydelse för allt liv på jorden. Biologisk mångfald handlar egentligen ytterst om oss människor, då det är förutsättningen för vår välfärd och överlevnad.

Läs mer om globala målet nummer 15 som handlar om ekosystem och biologisk mångfald: Hållbara Håbo Länk till annan webbplats.

Text

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster