Håbo kommun logo
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommun logo

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

2015-12-17
Rubrik
Ingress
Läs mer här
phone
Information
0171-525 00
Pil ner

Kontakta Håbo

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Minskade utsläpp om du tänder brasan i toppen

En vedeldad brasa som brinner.

Nu när vinterkylan är på gång börjar många elda i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är dock att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Hur stora utsläppen blir beror mycket på sättet man eldar. Därför sprider Håbo kommun nu information om hur man kan elda på ett sätt som minskar utsläppen.

När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.

Viktiga saker att tänka på

Viktiga saker att tänka på när du vill elda är att ha lagom torr ved, god lufttillförsel och ser till att stapla brasan luftigt. Och en sak många inte vet om är att bäst förbränning och minst föroreningar blir det om man tänder brasan i toppen. Fler råd sprids just nu via Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Kanske har du redan fått en broschyr i brevlådan? Annars kan du läsa mer och se filmer med tips här: www.naturvardsverket.se/vedeldninglänk till annan webbplats

Minska utsläpp med senaste råden för eldning

För att minska utsläppen från vedeldning sprider nu Håbo kommun nya råd för vedeldning riktade till hushåll. Råden har tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten och utgår från senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare.

Sidansvarig: kommun@habo.se

2017-11-15

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster