Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Ha en härlig Midsommar med mindre matsvinn

Genom att ta hand om de matrester som blir över efter en högtid som Midsommar, istället för att kasta dem, kan du spara både naturresurser och pengar. Idag slängs ungefär en tredjedel av alla livsmedel som produceras – vi köper för mycket, glömmer maten längst in i kylskåpet och kastar det som blir över i stället för att äta upp resterna.

Så firar du en mer hållbar Midsommar

Midsommarhelgen är en av våra favorithögtider då vi gärna umgås med familj och vänner under ljusa sommardagar och kvällar. Men vårt firande innebär en hel del resor, inköp och konsumtion som påverkar både naturresurserna och klimatet.

På sin webbplats tipsar WWF (Världsnaturfonden) om hur vi kan agera mer miljösmart genom att tänka till - bland annat tips om hur du kan grilla mer miljövänligtlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Minska matsvinnet - släng inte mat i onödan

Varje år slänger vi i Håbo cirka 100 kilo ätbar mat. Cirka 40 kilo sorteras och slängs i de bruna kärlen, cirka 35 kilo slängs fel i de gröna kärlen och cirka 26 kilo mat och dryck hälls ut i slasken. Håbo kommun arbetar med att minska matsvinnet med 20 kilo per person till år 2025.

Ur klimatsynpunkt är det cirka 10 gånger mer effektivt att förebygga matavfallet än att använda det för biogasproduktion.

Ett hushåll kan dessutom spara minst 3000-6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn.

Här är några tips om hur du undviker att slänga mat i onödan:

  • Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.
  • Förvara maten rätt.
  • Titta, lukta och smaka först innan du slänger mat.
  • Mycket av den mat som slängs är rester. Se resterna som en bonus som kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny maträtt.

Här hittar du fler tips för minskat matsvinn

Här kan du läsa mer om matavfall - bland annat i vår sorteringsguide

Kostenheten testar ny metod för mätning och återkoppling av matsvinn

Sedan en månad tillbaka testar Gröna dalenskolan och Fridegårdsgymnasiet ett nytt verktyg för att mäta matsvinnet. Verktyget består av en våg som kopplas till en surfplatta som placeras i skolrestaurangen.

Via surfplattan får eleven direkt återkoppling på den mängd mat som slängts. På det sättet kan vi visa vilken påverkan det har på miljön och
verka för att öka medvetenheten om vad varje individ kan göra för att minska sin egen klimatpåverkan.

På vågen kan man relatera slängd mat till ett värde för att göra det mer greppbart för eleverna, exempelvis ”Idag motsvarar matsvinnet 150 kanelbullar” eller något annat som eleverna är bekanta med. På surfplattan finns det även ett par frågor om varför eleven inte åt upp all mat, och information om den totala mängden matsvinn för dagen och för hela veckan.

Hur har det fungerat?

Trots lite barnsjukdomar med vågarna och konstruktionen i början så har det varit ett positivt initiativ, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef, barn- och utbildningsförvaltningen. Eleverna på båda skolorna har tyckt att det har varit intressant.

På Fridegård har det skapat diskussion mellan kompisar om varför man slänger så mycket, några har börjat tävla med varandra om att slänga så lite som möjligt.

På Gröna dalen har det varit tydligt att många slänger mat för att de upplever att de inte har tillräckligt med tid och därför inte hinner äta upp. Andra orsaker till att eleverna inte äter upp maten är att den inte uppfyller deras förväntan eller att kompisarna redan har ätit klart.

Sidansvarig: Åsa Söder

2019-06-24

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster