Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Världstoalettdagen uppmärksammas i Bålsta Centrum

Kom och fira Världstoalettdagen med oss den 19 november. Besök oss i Bålsta Centrum och lär dig mer om hur du spolar rätt, om vattnets kretslopp och om FN:s målsättning att alla människor i världen ska få tillgång till en toalett.

Allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp. Just därför behöver vi värna om vattnet och ta hand om det. Du påverkar reningen av avloppsvattnet mer än du kanske tror. Längre ner kan du läsa om hur du kan bidra genom att bara spola ner rätt saker i toaletten.

Aktiviteter i Bålsta Centrum

Välkommen att träffa några av vatten- och avloppavdelningens och miljöavdelningens medarbetare på Världstoalettdagen!

Datum och tid:

Tisdagen den 19 november klockan 13.00-16.30

Plats:

I Bålsta Centrum (lokalen mitt emot Dressmann)

  • Få svar på dina frågor och funderingar kring vad som får spolas ner i toaletten och vad du ska göra med skräp som inte får spolas ner.
  • Gå vår tipspromenad och delta i utlottningen av en fin julklapp.
  • Lär dig mer i utställningen om FN:s Globala mål om hållbar utveckling.
  • Vi bjuder på pepparkakor och delar ut toalettreflexer och fettrattar.

Vid ingången till Bålsta Centrum (från parkeringen) står en plexiglaskub med exempel på sådant som felaktigt spolas ner i toaletterna och fastnar i Bålsta reningsverk. På ett år fastnar 140 000 kilo skräp. Det är lika mycket som innehållet i 2 400 soptunnor.

Om Världstoalettdagen

Världstoalettdagen är en officiell FN-dag som infaller den 19 november varje år. Syftet med dagen är att belysa hur allvarliga konsekvenserna blir när det råder brist på toaletter och rent vatten.

För oss är toaletter och rent vatten en självklarhet. Men fortfarande saknar tre av tio människor i världen tillgång till en toalett. Ett av FN:s globala delmål handlar om att säkra tillgången till toaletter för alla senast 2030.

Här kan du läsa mer om FN:s Globala mål om hållbar utveckling

Hjälp till att hålla vårt vatten rent – spola rätt

I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi behöver bli bättre på att ta hand om det vi har. Här kan du hjälpa till! Det är faktiskt lätt att spola rätt.

Bara tre saker får spolas ner i toaletten - kiss, bajs och toalettpapper.

Toalettpapper är tillverkat för att lösas upp i vatten till skillnad från servetter och hushållspapper som har en pappersstruktur som är gjord för att hålla ihop för en bra uppsugning. Därför orsakar de ofta stopp när de klumpar ihop sig med annat olämpligt skräp som har spolats ner.

Kemikalier som spolas ner i toaletten skadar vårt vatten

När fel saker spolas ner i toaletten kan det påverka vårt vatten på ett allvarligt sätt. Reningsverken klarar exempelvis inte av att rena bort alla kemiska ämnen. Därför hamnar en del av ämnena till slut i våra vattendrag och sjöar. Det får förödande konsekvenser för fiskar, fåglar och andra däggdjur som lever på vattenlevande djur och organismer.

Produkter som innehåller kemikalier, till exempel nagellacksborttagning, målarfärgsrester och lacknafta, ska alltid lämnas till återvinningscentralen. Mediciner som har passerat bäst före-datumet lämnar du tillbaka till apoteket.

Skräp hör hemma i papperskorgen

Det spolas också ner en hel del annat skräp som ofta orsakar stopp i våra pumpstationer och leder till översvämningar. Då rinner avloppsvattnet istället ut orenat i närmaste dike och förorenar naturen.

Ha alltid en papperskorg på badrummet där du kan slänga hushållspapper, våtservetter, tops, hår från hårborsten, tandtråd och annat skräp.

Här får du fler tips om hur du spolar rätt

Missa inte heller ”En återbrukad jul”

Vill du bli inspirerad inför en mer hållbar jul? Då ska du komma förbi återvinningscentralens juliga återbruksutställning i Bålsta centrum. Fixa hållbara julklappar, besök vår bytesbod i miniformat och inspireras av återvinningscentralens återbruksutställning.

Sidansvarig: Åsa Söder

2019-12-03

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster