Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Regler för ventilationskontroll

Flera personer har hört av sig till kommunen efter att ha fått telefonsamtal från företag som erbjuder ventilationskontroller. Här har vi sammanfattat information från Boverket om reglerna kring obligatorisk ventilationskontroll.

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) ska göras regelbundet i de flesta byggnader. Syftet är att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant. Kontrollanten ska också ge förslag på hur energiåtgången kan minskas för ventilationen, utan att det ger en sämre inomhusmiljö.

OVK ska göras innan ett ventilationssystem tas i bruk för första gången. För de flesta byggnader ska OVK sedan göras regelbundet, var 3 eller 6 år. I en- och tvåbostadshus behövs ingen återkommande besiktning.

Se Boverkets tabell med intervaller för olika kategorier av byggnader och läs mer om OVK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen, som ska se till att OVK utförs. Ägaren ska välja en sakkunnig funktionskontrollant, som är certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. Tänk alltid på att kontrollera att företag är seriösa innan ni anlitar dem.

På Boverkets söksida kan du hitta kontrollanter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontrollera din ventilation regelbundet

Du som äger ditt hus bör kontrollera så att ventilationen fungerar. Frisk luft i bostaden är viktigt för vår hälsa. På Boverkets webbplats kan du läsa hur du själv kan kontrollera ventilationen. Boverket utgår från några vanliga problem som kan orsaka dålig inneluft, och föreslår lösningar. Vissa problem kan du åtgärda själv. För andra behöver du anlita experthjälp.

Checklista för villor, radhus och småhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster