Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Pollineringsvecka – så kan du utveckla den biologiska mångfalden i naturen och trädgården

Den här veckan, 17-23 maj, är det pollineringsvecka och biologiska mångfaldens dag. Det vill vi uppmärksamma genom att rikta lite extra ljus mot våra livsviktiga pollinatörer! Under den här veckan kommer vi publicera information om kommunens olika projekt kopplat till pollinering. Vi kommer också publicera tips, råd och idéer vad du kan göra för den biologiska mångfalden i skog, mark och trädgård.

Visste du att drygt 90 procent av världens vilda växtarter och 75 procent av odlad gröda får hjälp med sin frösättning av pollinatörer?

I Sverige finns pollinerande insekter som fjärilar, humlor, solitärbin, honungsbin, flugor och skalbaggar. Alla behövs för att pollinera vår mat, våra odlingar och vår vilda natur. Exempelvis skulle det inte bli några jordgubbar till midsommar eller blåbär i skogen utan pollinerande insekter. Inte heller kaffe eller choklad.

Du kan bidra!

Pollinering berör oss alla och de flesta kan bli bättre på att prioritera pollinering på olika sätt. Alla som äger och brukar mark, såväl i trädgård som inom offentlig markförvaltning och jord- och skogsbruk, kan anpassa markanvändningen för att hjälpa pollinatörer.

Mångfald i trädgården

På vår informationssida Mångfald i trädgården har vi samlat tips och idéer på vad du kan göra för den biologiska mångfalden.

Mångfald i trädgården - Håbo (habo.se) Länk till annan webbplats.

Kvällsföreläsning av Länsstyrelsen i Västernorrland om biologisk mångfald i trädgården

Ta del av en gratis inspirationsföreläsning om biologisk mångfald i trädgården. Kvällsföreläsningen arrangeras den 19 maj och sista anmälninsdag är 18 maj.

Klicka här för att läsa mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pollinera Sverige

Pollineringsveckan är ett initiativ från Pollinera Sverige, ett nätverk som arbetar för att sprida kunskap om pollinering och vad man som privatperson kan göra.

Pollinera Sverige - en plattform för samarbete och utveckling kring pollineringsfrågan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer information

Läs mer om Pollinering och vilda pollinatörer på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster