Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Utan bilen dealen – en av testfamiljerna berättar

Katarina Mårtensson och hennes familj är en av testfamiljerna.

I tre månader, från 8 april till 23 juni, testar 20 familjer från elva kommuner att byta sina bilresor under milen mot cykel. I Håbo kommun är Katarina Mårtensson och hennes familj en av familjerna som testar på detta.

Hur har era vanor och miljötänket ändrats i samband med detta?

Lådcykeln gör att jag kan välja cykel framför bil även med last, som till exempel för att handla skrymmande, tunga saker eller köra till återvinningscentralen med trädgårdsavfall och sopsortering.

Vad är det roligaste med att delta i projektet?

Det är roligt att cykla på elcykel! Det går snabbt och lätt att ta sig fram.
Det är också roligt att det väcker nyfikenhet och frågor när vi lägger upp bilder och filmer på sociala medier. Förhoppningsvis inspirerar det fler till att cykla mer och ställa bilen oftare.

Vad är det svåraste?

Att bo i lägenhet kan vara lite besvärligt eftersom det inte finns plats för laddning av batterier eller säker förvaring, till exempel ett garage, där cyklarna kan stå säkert inlåsta. När jag cyklar till stationen väljer jag min privata vanliga cykel. Jag vill inte lämna elcykeln i flera timmar när jag arbetar i stan. Säkrare cykelparkeringar är något som behövs.

Mer om Utan bilen dealen

I tre månader, från 8 april till 23 juni arrangeras projektet Utan bilen dealen.

Hushållen får under testperioden låna el- och lådcyklar som ersätter de korta bilresorna - till affären, förskolan eller utflykten. Syftet med Utan bilen dealen är att inspirera kommunernas invånare till att ersätta de kortare bilresorna med cykel genom att låta de deltagande hushållen prova på en ny vana och berätta om sina erfarenheter.

De kommuner som medverkar i projektet är: Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Håbo, Nacka, Nynäshamn, Salem, Stockholms stad, Sundbyberg, Sollentuna och Tyresö.

Läs mer om projektet och familjerna som testar detta på Energirådgivningens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster