Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
 Lyssna

Spara vatten

Vatten är en förutsättning för allt liv, världens viktigaste livsmedel och en av våra stora klimatutmaningar. Ändå tar vi det för givet. Genom att till exempel stänga av kranen under tandborstningen, fylla tvättmaskinen och ta en dusch istället för ett bad kan vi alla spara massor av vatten – vår allra viktigaste naturresurs.

I Håbo kommun har vi tack vare Mälaren god tillgång till råvatten. Men det finns ändå flera skäl till att spara på vatten även för oss som bor och verkar inom kommunen. Framförallt är vatten en naturresurs som vi bör hantera varsamt, dels går det åt mycket energi för att rena och producera dricksvatten. I ett hållbart samhälle är det viktigt att inte slösa på vatten.

Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Eftersom vatten är en gemensam resurs behöver vi alla också hjälpas åt att hushålla med vattnet. En bonus för dig som fatsighetsägare är att du kan minska dina utgifter för vattenförbrukning. 

Spara-vatten-tips!

Fixa läckan

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 900 liter per dygn.

Duscha istället för att bada badkar

Det går åt närmare 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en dusch istället.

Duscha snabbare

Om du kortar ned duschtiden med 5 minuter kan du spara uppemot 60 liter. En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut.

Diska och tvätta smart

Diska och tvätta bara fulla maskiner. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten och som pågår i tre minuter slösas 18 liter vatten. Om du diskar för hand så skölj disken i en balja istället.

Ha en kanna vatten i kylen

Spolar du en stund för att få kallt vatten att dricka? Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola länge varje gång du vill ha ett glas kallt vatten. Det vatten du använder för att spola ur ledningarna kan du samla upp i en vattenkanna och vattna blommorna med.

Stäng av kranen

Många borstar tänderna eller rakar sig och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.

Plantera inte under sommartid

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Vattna inte gräsmattan

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. En gul gräsmatta under torra perioder är något att vara stolt över!

Samla regnvatten

Sätt en tunna vid stupröret för att samla upp regnvatten. Använd det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

Klicka för support
Stäng supportfönster