Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Om det blir brist på vatten- tips på sådant som är bra att ha

Just nu pågår krisberedskapsveckan i Sverige. Med anledning av det vill VA- avdelningen tipsa om hur du kan förbereda dig för en eventuell vattenbrist.

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. En vuxen person behöver minst tre liter per dygn. Därför är det bra att ha en plan för hur du ska säkerställa tillgång till vatten i alla lägen.

Som tur är har vi god tillgång till friskt och rent vatten i kommunen och det finns en beredskap för hur kommunen ska förse invånarna med vatten om olyckan ändå skulle vara framme.

Om det sker en händelse som orsakar brist på vatten ställer kommunen ut vattentankar på bestämda platser dit du får gå för att hämta vatten i egna kärl. Räkna med att du får hämta begränsade mängder, eftersom vattnet ska räcka till så många som möjligt. Men det går att förbereda sig med hemberedskap för att klara den första tiden utan vatten själv.

Tips på sådant som är bra att ha vid vattenbrist

  • Fyllda PET-flaskor i frysen (lämna lite luft i flaskan så spricker den inte). Det fungerar både som reservvatten och kylklampar om ett längre strömavbrott uppstår.
  • Dunkar, gärna med tappkran att fylla på med vatten.
  • Hinkar med lock
  • Mineralvatten
  • Flaskor
  • Kokmöjlighet

Alla har inte samma möjligheter att hämta vatten själva. Därför är det också bra om du håller kontakt med dina grannar och anhöriga på de sätt du kan, och frågar om de behöver hjälp.

Läs mer på dinsäkerhet.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster