Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
Close translate window Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Håbo website in other languages
Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.

Här lever och arbetar vi i en attraktiv miljö med Mälarens vatten och naturen nära inpå oss.

org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Pil ner

Kontakta Håbo

Lyssna på sidan Lyssna

Kontakta Håbo kommun

Kontaktuppgifter

Telefon: 0171-525 00

E-postadress: kommun@habo.se

Håbo kommunhus
Centrumleden 1
746 80 Bålsta

Världstoalettdagen

Den 19 november är det världstoalettdagen – en officiell FN-dag med syftet att uppmärksamma hur livsviktigt det är med toaletter. I Sverige har vi toaletter, ledningar och reningsverk på plats, men vi behöver alla hjälpas åt att spola rätt. Bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten.

Enligt FN saknar 2,5 miljarder människor på jorden tillgång till en toalett och 80 procent av spillvattnet som genereras av samhällen flödar rakt ut i ekosystemen utan rening vilket påverkar både människa och miljö.

Grundläg­gande san­itet, ex­em­pelvis att ha en toalett att gå till, räd­dar liv och min­skar ut­satthet. När män­niskor i ett samhälle tvin­gas uträtta sina be­hov utomhus sprids sjuk­do­mar snabbt genom avföring, och ofta är det barn som drab­bas hår­dast efter­som de lättare drab­bas av in­fek­tioner och sjuk­do­mar. Hälften av all un­der­näring i världen beror på di­ar­résjuk­do­mar som män­niskor drab­bats av på grund av dålig san­itet och smut­sigt vat­ten.

Som tur är har vi en väl utvecklad infrastruktur som tar hand om avloppsvatten i Sverige. Tyvärr behandlar vi däremot våra toaletter som sopnedkast. Att spola ner olämpliga saker i toaletten kan orsaka skador på ledningarna, ge upphov till källaröversvämningar och utsläpp av förorenat vatten i naturen. Att ta hand om ledningsstopp och trasiga maskiner i pumpstationer och reningsverk resulterar i att mycket energi och resurser måste läggas på att hantera allt det skräp som spolas ner.

Toalettfakta

  • Varje år spolar Håboborna ner ca 2 miljoner liter vatten som renas i något av våra två reningsverk.
  • Under en vanlig vecka samlar vi i genomsnitt ihop 750 kilo skräp i reningsverkens rensgaller. På ett år blir det hela 36.000 ton med skräp som fulspolats ner i toaletten som inte hör hemma där.
  • Ibland hittar personalen på reningsverket sedlar, leksaker, akvariefiskar och kläder som spolats ned.

Vanligt skräp som fulspolas

Det vanligaste skräpet som spolas ner och orsakar problem i våra reningsverk är följande:

Bomullstussar eller -rondeller– Bomullstussar eller bomullsrondeller löser inte upp sig i vatten utan fastnar i ledningarna och orsakar stopp. Släng dem i en papperskorg.

Tops Tops kan ta sig igenom rensgaller och vidare i reningsverkets process där de kan orsaka skada. Släng dem i en papperskorg.

Bindor, tamponger och kondomer Den här typen av produkter fastnar i ledningsnät och orsakar driftstörningar i både ledningsnät och reningsverk. Släng dem i en papperskorg.

Våtservetter Många gånger är våtservetter smidigt att använda men de löser inte upp sig i vatten utan leder ofta till stopp i ledningsnätet eftersom de har en förmåga att bindas ihop med annat skräp som spolats ner i ledningarna. Släng dem i en papperskorg.

Snus Snus och även cigarettfimpar löser inte upp sig i vatten utan kan orsaka stopp eftersom de har en förmåga att bindas ihop med annat skräp som spolats ned i toaletten. Dessutom innehåller de kadmium – ett ämne vi inte vill ha i våra vatten. Släng dem i en papperskorg.

Mediciner Mediciner kan innehålla ämnen som reningsverket inte klarar av att rena. Dessutom kan det påverka de mikroorganismer som hjälper oss att rena vattnet i reningsverket. Lämna in gamla mediciner till ett apotek.

Färg och kemikalier Våra reningsverk klarar inte av att rena bort alla kemikalier vilket kan påverka vattnets kvalitet i Mälaren. Alla färger, nagellack, lösningsmedel och övriga kemikalier ska lämnas till Återvinningscentralen (ÅVC) som farligt avfall.

Det är lätt att spola rätt

Som tur är är det väldigt lätt att spola rätt. Det är tre saker som hör hemma i toaletten: Kiss, bajs och toalettpapper. Toalettpapper löser upp sig i vatten och orsakar inte de problem som andra pappersprodukter gör.

Ett väldigt enkelt tips är att placera en papperskorg bredvid toaletten. Då underlättar du för dig själv att göra rätt.

Om alla hjälps åt kan vi bidra till en renare miljö!

Vill du veta mer om Håbo kommuns avlopp kan du läsa mer här.

Följ VA-avdelningen på Instagram vecka 47

Den här veckan kan du följa kommunens VA-avdelning på vårt Instagram-konto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och få inblick i deras arbetsvardag.

Sidansvarig: VA-avdelningen

Bygga, bo och miljö

Klicka för support
Stäng supportfönster