Håbo kommuns logotyp. Länk till startsidan.
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Läs mer här
phone
Information
org.mozilla.javascript.Undefined@0
Lyssna på sidan Lyssna

Publiceringsdatum:

Biltvättarhelgen 24-25 april

Den 24-25 april äger den stora biltvättarhelgen rum. Att tvätta bilen i en biltvätt eller i en tvätta själv-hall – i stället för hemma – är ett enkelt sätt att bidra till att skona miljön.

När vi tvättar våra bilar hamnar olja, kemikalier och tungmetaller i tvättvattnet. Om bilen tvättas hemma på gatan eller uppfarten rinner det förorenade vattnet ner i gatubrunnar eller diken och sedan rakt ut i våra sjöar- och vattendrag. I Håbo rinner det mesta tvättvattnet från biltvätt på gatan orenat ut i Mälaren, där blandar det sig med det vatten som vi tar vårt dricksvatten från och badar i. Det är en anledning till att du inte ska tvätta bilen hemma.

Svenskt Vatten Länk till annan webbplats. uppskattar att 15 miljoner biltvättar sker på gatan årligen vilket har en stor betydelse för den lokala vattenmiljön där tvätten sker. Det finns beräkningar Länk till annan webbplats. på att hemma-tvättandet av bilar leder till utsläpp av 1000 ton olja och 50 ton tungmetaller varje år.

Stora biltvättarhelgen i april

I år äger Stora biltvättarhelgen rum den 24-25 april. Bakom kampanjen står Svenskt vatten tillsammans med Sveriges kommuner. Syftet är att få fler att tvätta sin bil på en biltvätt/tvätta själv-hall för att värna om vårt vatten.

Gör så här – för att inte förorena sjöar och vattendrag när du tvättar bilen:

  • Det bästa alternativet är att tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller tvätta själv-hall. Där finns oljeavskiljare och annan reningsutrustning som tar bort stora delar av föroreningarna från tvättvattnet.
  • Använd miljömärkta bilvårdsprodukter.
  • Överblivna eller förbrukade kemikalier, som motorolja och kylarglykol, batterier, batterisyra och produkter som innehåller lösningsmedel ska lämnas in på en miljöstation. De får aldrig hällas i avloppet.
  • Om du, vid något enstaka tillfälle, tvättar bilen hemma – ställ den på en gräsmatta eller grusplan som kan suga upp vattnet. Då kan en viss naturlig rening av vattnet ske innan det når grund- och ytvattnet.

5 myter om biltvätt

En tvätt kan väl knappast göra någon skillnad? Jo, om alla tänker så så har det faktskt stor betydelse. Här har vi samlat fem myter som Svenskt vatten reder ut om biltvätt som inte håller som argument för att tvätta bilen på fel ställe.

Myt 1:

Det är dåligt för miljön att köra flera mil till en biltvätt, man kan lika gärna tvätta bilen på gatan.

Nej, det stämmer inte riktigt. När du tvättar din bil på gatan är det som att tvätta bilen direkt i naturen. Då rinner olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rakt ut i våra sjöar och vattendrag. Passa istället på att tvätta bilen när du ska och tanka, då belastar du inte naturen med onödig bilkörning.

Myt 2:

Att tvätta bilen på gatan är ju inte värre än när det regnar på bilen.

Det låter faktiskt ganska logiskt men det stämmer inte. Regnvatten löser inte bort miljöfarliga olje- och asfaltsrester som fastnat på din bil. För det behövs bilvårdsprodukter som i sin tur ofta innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Om du tvättar din bil på en biltvätt som är utrustad för att ta hand om olja och kemikalier från bilen så drabbas inte vår natur av dessa.

Myt 3:

Bilen blir inte ren om man använder miljövänliga bilvårdsmedel.

Jodå, det blir den visst. Och miljövänliga bilvårdsmedel får ofta topplaceringar i tester som görs. Miljömärkta bilvårdsmedel tvättar minst lika bra som andra bilvårdsprodukter. Den enda skillnaden är att de är skonsamma mot vår miljö. Så använder du miljövänliga bilvårdsmedel får du både en ren bil och ett rent samvete.

Myt 4:

Det är inga problem att tvätta bilen på gatan så länge jag använder miljömärkta produkter.

Tyvärr är det inte så enkelt. Du utgör en negativ miljöpåverkan om du tvättar bilen på gatan även om du använder miljömärkta bilvårdsprodukter. Smutsen som du tvättar av från bilen innehåller asfaltsrester, tungmetaller, olja och andra giftiga ämnen som spolas rakt ut i naturen.

Myt 5:

Att tvätta bilen väldigt sällan är bra för miljön.

Det är precis tvärt om. Kör du bil varje dag bör du helst tvätta bilen två gånger i månaden på vintern och en gång i månaden på sommaren. Då hinner inte olja, asfaltsfläckar och salt bita sig fast och är lättare att få bort.

Tack för att du väljer biltvätten!

Bil i biltvätt

Sidansvarig: Samhällsbyggnadsförvaltningen

 

Klicka för support
Stäng supportfönster